Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται τα έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη

Υποχώρηση του φαινομένου αναμένεται για τις επόμενες μέρες, λόγω βροχών και ανέμων

aithalomixli

Άρση των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή την παραμονή των Χριστουγέννων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης αποφάσισε σήμερα η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης.

«Αξιολογήσαμε όλα τα στοιχεία, τα καιρικά φαινόμενα και τους δείκτες μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μονάδες της Περιφέρειας, αλλά και του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όλες οι μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια σήμερα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, συνεπώς, μετά και τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις προχωρήσαμε στη λήξη του συναγερμού και την αναστολή των μέτρων που είχαμε λάβει», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

Παρόλα αυτά ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η μέση τιμή για τα αιωρούμενα σωματία  PM2,5 (που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ρύποι) τον Δεκέμβριο ήταν 60 μικρογραμμάρια, τριπλάσια δηλαδή από το όριο που είναι στα 20.

«Από τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που διενεργούμε σε δύο σταθμούς, στην Τριανδρία και την Πυλαία, διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων που είναι περισσότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία από τα PM10, καθώς έχουν μικρότερη διάμετρο και εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες», εξήγησε ο Χρίστος Βλαχοκώστας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Τις επόμενες ημέρες οι Θεσσαλονικείς αναμένεται να πάρου μικρή ανάσα, καθώς ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί και οι άνεμοι να διώξουν μακριά την αιθαλομίχλη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By