Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια και στην δεύτερη πορεία για το Πολυτεχνείο

Χρήση χημικών και προσαγωγές

polytexneio - epeisodia - astunomia

Λίγο πριν η δεύτερη πορεία που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη για την επέτειο του Πολυτεχνείο περάσει από το Αμερικάνικο Προξενείο, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.

Διαδηλωτές απαίτησαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας από την πορεία και στο πεζοδρόμιο της Τσιμισκή, στο ύψος της Διαγωνίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης.

Το αίτημα των διαδηλωτών δεν έγινε δεκτό και όταν αυτοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν φράγμα με τα σώματα τους οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν με τις ασπίδες. Ακολούθησαν μικροσυγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών κι έπιασαν ένα νεαρό άτομο, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά. Ακολούθησε ένταση με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση του νεαρού και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα άλλοι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων στην Τσιμισκή και έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια που λαμπάδιασαν. Τις πυρκαγιές έσβησαν οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στην πρώτη πορεία, που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, συμμετείχαν τα μπλοκ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ.

Η δεύτερη ξεκίνησε με αρκετή ώρα διαφορά και σε αυτή συμμετείχαν φοιτητές με το πανό του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων Σχολών, αντιεξουσιαστές, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του.

By