Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θεσσαλονίκη: επιστολή των εμπόρων στον υφυπουργό Σκορδά

«Χρειάζεται εξ’ υπαρχής επανεξέταση»

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Επιστολή με θέμα το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και κ. Αθανάσιο Σκορδά αντίστοιχα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που κατατίθεται προς ψήφιση στην Βουλή, δεν λύνει – κατά τις πληροφορίες που διαρρέουν μέσω του Τύπου – σε καμία περίπτωση το μείζον αυτό πρόβλημα.

Χρειάζεται εξ’ υπαρχής επανεξέταση, ώστε να περιλαμβάνει και τους επαγγελματίες που υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της τρομερής οικονομικής κρίσης και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πρέπει, επίσης, οι όροι που τίθενται για την ρύθμιση να μην είναι απαγορευτικοί για την μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τον κοινωνικό της χαρακτήρα και να διασφαλίσει τους – λόγω αδυναμίας – δανειολήπτες από τα χειρότερα που έρχονται.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο τελικά θα αναμορφωθεί και θα δώσει οριστικό τέλος στις ακρότητες των Τραπεζών να προβαίνουν στους πλειστηριασμούς που ξεσπιτώνουν ολόκληρες οικογένειες.

Θα πρέπει να ληφθεί, επίσης, υπ’ όψιν ότι, κατά την συνομολόγηση των δανείων, οι οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών ήταν πολύ καλύτερες και δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα, που γίνονται χειρότερες.

Νομίζουμε ότι είναι καιρός, πλέον, να ξεφύγουμε από την «γάγγραινα» της Τρόικα και την απληστία των Τραπεζών και να νομοθετούμε με ένα και μόνο κριτήριο, που είναι η διάσωση του ελληνικού λαού και του επαγγελματικού κόσμου της χώρας από τον «στραγγαλισμό».

Οι Τράπεζες που υπέρμετρα έχουν χρηματοδοτηθεί για την ανακεφαλαίωση, με τις πλάτες των φορολογούμενων, οφείλουν και αυτές να αποδείξουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και να συνδράμουν το Κράτος στην καλύτερη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων, όπως άλλωστε βοηθούνται και αυτές στην ανακεφαλαίωση».

 

 

By