Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θετική ατμόσφαιρα στις συζητήσεις υπουργών – τρόικας

«Διάθεση σύγκλισης» των δυο μερών

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Για δεύτερη μέρα οι υπουργοί της ελληνικής αποστολής, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη παρουσιάζουν στους εκπροσώπους της τρόικας τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι συζητήσεις εξελίσσονται σε θετική ατμόσφαιρα, με «διάθεση σύγκλισης» των δύο μερών.

Επίσης, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει για τους επόμενους δώδεκα μήνες πρόβλημα με το «χρηματοδοτικό κενό» καθώς, πρόκειται για «τεχνικό πρόβλημα» που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας, η οποία πιστεύεται ότι θα εξασφαλιστεί χωρίς δυσκολία.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει επταετή ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξεύρεση πηγών.

Σύμφωνα με τους παραπάνω κύκλους, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές με ομόλογα αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ προσθέτουν ότι θα υπάρξει ανταλλαγή των έντοκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας με άλλα 12μηνα, 18μηνα ή 24μηνα. Εκτιμούν επίσης πως η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

Τέλος, αναφέρουν πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχουν φέρει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας σε δεύτερη μοίρα. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι το Παρίσι θα βοηθήσει σε μια γρήγορη εξέλιξη στο θέμα της αξιολόγησης.

By