Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θετικό γεγονός οι μετασεισμοί στην Κεφαλλονιά, λένε οι σεισμολόγοι

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για τις σεισμικές δονήσεις στο νησί

seismos

Η συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα  στην Κεφαλονιά είναι καλό σημάδι  δηλώνουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι εκτιμούν ότι  ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, δηλώνεις και προσθέτει ότι «πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος.

Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, δηλώνει και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», εξηγεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By