Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θρίαμβος για τη Μέρκελ

 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει 302  έδρες  

merkel

Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία των εδρών βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελας Μέρκελ, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Συγκεντρώνουν το 42,5% των ψήφων, το καλύτερο ποσοστό των τελευταίων 23 χρόνων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, το κόμμα της Μέρκελ μπορεί να ελπίζει στην απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Σύμφωνα με το ARD η CDU κερδίζει 302 έδρες, το ZDF ανεβάζει τον αριθμό των εδρών στις 304.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον εκατοντάδων οπαδών της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο. «Θα το αξιοποιήσουμε προσεκτικά και με υπευθυνότητα», όπως είπε. Η καγκελάριος ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος αλλά και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και τον επικεφαλής του Χορτς Ζέεχοφερ για τη στήριξη που προσέφεραν.

Η Α. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. «Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ακριβώς πώς θα κινηθούμε». Αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στα κομματικά όργανα. «Να γιορτάσουμε όμως μπορούμε ήδη σήμερα γιατί τα πήγαμε εκπληκτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο ARD ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν καθαρή εντολή στην Μέρκελ για να παραμείνει καγκελάριος και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

Προφανώς όμως χωρίς τους Φιλελεύθερους. Για τον παραδοσιακό εταίρο του κόμματος τα μέχρι τώρα ποσοστά δείχνουν ότι με 4, 6 % – κι εφόσον επιβεβαιωθεί από τα πρώτα αποτελέσματα – δεν θα εκπροσωπείται στην επόμενη βουλή. Θα είναι και η πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.

Συγχαρητήρια από τον πολιτικό αντίπαλο

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καλυτέρευσε μεν το ποσοστό του σε σχέση με το 2009, αλλά το 25,5 % που δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, αποτελεί το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος. Ο πρόεδρος του SPD συνεχάρη την Α. Μέρκελ για την εκλογική της νίκη. «Με την Μέρκελ CDU και CSU γνώρισαν μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε δίκαιοι και τους συγχαίρουμε», είπε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο.

Η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες δεν θέλησε να δεσμευτεί για το εάν το SPD θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σημειώνοντας ότι το κόμμα θα επιθυμούσε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Την έκπληξη κάνει η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, (AfD), που συγκεντρώνει 4,9% και βρίσκεται μια ανάσα για να στείλει εκπροσώπους στην επόμενη βουλή. Απώλεια της δύναμής τους υπέστησαν το κόμμα η Αριστερά που λαμβάνει 8 έως 8,4 % και οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν 8 %. Στο 2,3 % οι Πειρατές που μένουν εκτός Βουλής.

Με πληροφορίες από τη DW

(Visited 1 times, 1 visits today)
By