Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

spitia agora

Απαράδεκτο να απειλείται το δικαίωμα στην κατοικία τονίζει ο Φώτης Κουβέλης | ΚΚΕ: Κοροϊδία ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι |Για άδικη φορολογική πολιτική κάνει λόγο ο Παπαδημούλης

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προειδοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ. Αναλυτικά όπως σημείωσε:

Αυτό που βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδεσμευτεί, με επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών και της κυβέρνησης και της Ν.Δ, από την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Εκτιμώ ότι πολιτικά δεν υπάρχει πλειοψηφία μέσα στη Βουλή ικανή να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αν επιχειρήσουν να συμμορφωθούν σε αυτό το θέμα με τις απαιτήσεις της τρόικα, όπως καλλιεργούν το έδαφος ο κ. Στουράνας, ο κ. Σκορδάς και παλαιότερα ο κ. Βορίδης, τότε θα δημιουργηθεί πολιτική και κυβερνητική κρίση.

Να το πω πιο απλά, οι αντοχές της πλειοψηφίας της κοινωνίας που δεν ανήκει στα ρετιρέ έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Κι αυτό ροκανίζει γρήγορα τις πολιτικές αντοχές και αυτής της κυβέρνησης. Αν επιχειρήσουν στο θέμα της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών να κάνουν τα χατίρια της τρόικα, τότε μπορεί να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Την ώρα που βγάζουν στο σφυρί το σπίτι ενός ανθρώπου που δεν έχει γιατί χρωστάει 800 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ ή στην εφορία, μεγαλόσχημοι που έχουν εκατομμύρια δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Την ίδια στιγμή που υπερφορολογείται η κατοικία αυτοί που έχουν τα σπίτια τους κρυμμένα πίσω από off shore πληρώνουν ελάχιστους φόρους.

Το 2012, από τους ελέγχους που έγιναν, από τις 16 περίπου χιλιάδες εταιρείες off shore στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν φτιαχτεί για να κατέχουν ακριβά ακίνητα, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε φόρους 345 χιλιάδες ευρώ, την ώρα που από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ εισέπραξε 2 δισεκατομμύρια. Αν αυτό είναι αποτελεσματική και δίκαιη φορολογική πολιτική, ας το κρίνουν οι πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Σεισάχθεια» η μόνηλύση

Σε σχόλιο προχώρησε και το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Κάθε μέρα που περνάει προστίθεται κι ένας υπουργός που ανοίγει διάπλατα το θέμα του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, είναι αποφασισμένοι να κατασχέσουν πρώτες κατοικίες.

Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να στείλει χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο μια κοινωνία, η οποία ήδη βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τα καταστροφικά αποτελέσματα της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η εφαρμογή μιας νέας «σεισάχθειας».

Φώτης Κουβέλης: Απαράδεκτο να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα στην κατοικία

«Η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας που συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των οικογενειών. Είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του. Το κράτος οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015. και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους» τονίζει με γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

ΚΚΕ: Πρέπει να σημάνει συναγερμός για το λαό

«Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός!» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ με αφορμή το σχεδιαζόμενο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώης κατοικίας. «Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο» τονίζει.

«Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία!» καταλήγει.

ΑΝΕΛ: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

«Μετά τη λεηλασία μισθών και συντάξεων οι τοποτηρητές του μνημονίου μεθοδεύουν πλέον το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, χιλιάδες σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο» σημειώνει σε σχόλιό του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By