Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Όλι Ρέν

Παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ότι έγιναν λάθη στις αποφάσεις για την Κύπρο.

oli renΟ αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρέν βρέθηκε χτες αντιμέτωπος με θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι Ευρωπαίοι την υπόθεση της Κύπρου κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο Όλι Ρέν παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στις αποφάσεις για την Κύπρο, αλλά προσπάθησε να δικαιολογηθεί αποκαλύπτοντας ότι τη κυπριακή κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια την είχε προειδοποιήσει η Ευρωπαική Επιτροπή  από τον Νοέμβριο του 2011 να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης. Υποστήριξε επίσης ότι για τα λάθη που έγιναν έφταιγαν οι καθυστερήσεις στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Οι ευρωβουλευτές όμως καταλόγισαν ευθύνες στην Κομισιόν, στην τρόικα, στο Eurogroup, ακόμη και στην ΕΚΤ για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης, ζητώντας ακόμη και τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής σε περίπτωση που λάβουν απαντήσεις που δεν θα τους ικανοποιήσουν, όπως είπαν.

Πολλοί ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο αμφισβήτησαν τον ρόλο της τρόικας ως μη θεσμοθετημένου οργάνου, αναφέρθηκαν αρνητικά στην αρχική απόφαση για συμβολή μικροκαταθετών στο πακέτο διάσωσης, έκαναν λόγο για έλλειψη διαφάνειας και ζήτησαν να υπάρξει αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η παρέμβαση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν πίεσαν για την επανένωση της Κύπρου.

 

 

By