Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η εγκύκλιος του ΙΚΑ

Η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΓΣΕΕ

misthotoi syntaxiouxoi fosphotos

Έντονες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η εγκύκλιος του ΙΚΑ που αλλάζει τα δεδομένα για τα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εργαζομένων με διαδοχική ασφάλιση.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση της εγκυκλίου, ενώ αργότερο το ίδιο αίτημα διατύπωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα έστρεψε τα πυρά του στο υπουργείο Εργασίας, καλώντας το να αποσύρει την «κατευθυντήρια οδηγία του» και να δώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με το Κίνημα, η ερμηνευτική εγκύκλιος του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, «αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση».

«Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την κατευθυντήρια οδηγία του και να εκδώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιό του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγιάζει τις συντάξεις η κυβέρνηση»

Απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου ζήτησε λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Δ. Στρατούλη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει ακάθεκτη να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους».
«Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας, συνεχίζει ακάθεκτη, ακόμα και μέσω ψευδοερμηνευτικών και μη σύννομων εγκυκλίων του ΙΚΑ, να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους, και κυρίως σε μητέρες με ανήλικα παιδιά, οδηγώντας τους ως συνταξιούχους, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση», τονίζεται στη δήλωση του κ. Στρατούλη, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη ότι «η εγκύκλιος αυτή του ΙΚΑ πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και το υπουργείο Εργασίας να σταματήσει επιτέλους μέσω δήθεν ερμηνευτικών εγκυκλίων να χειροτερεύει στην πράξη τις ίδιες τις αρνητικές διατάξεις νόμων που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν».

Επίθεση από το ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προετοιμάζει «σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους, κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, χειροτερεύοντας περισσότερο την ισχύουσα νομοθεσία, προς όφελος του κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται πως η κυβέρνηση «επιχειρεί να αυξήσει έως και 12 χρόνια το όριο ηλικίας με δραματικές επιπτώσεις για μητέρες ανηλίκων, σε αυτοαπασχολούμενες που είτε τους κλείνουν τα μαγαζιά είτε άλλαξαν επάγγελμα και ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, για γυναίκες που είχαν 4500 και ηλικία 55 ετών έως το 2012, ασφαλισμένες και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που μέχρι το 2012 (με εξαγορά πλασματικού χρόνου), θεμελίωναν δικαίωμα για σύνταξη με τις ισχύουσες προϋποθέσεις ως τότε».

Τέλος, το ΚΚΕ κάλεσε «σε αγώνα εδώ και τώρα, εργαζόμενους, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που αποτελούν μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν για όλους τους ασφαλισμένους».

ΓΣΕΕ: Αυξάνουν εν μία νυκτί τα όρια συνταξιοδότησης

Την άμεση απόσυρση της «καταστροφικής», όπως τη χαρακτηρίζει, εγκυκλίου με την οποία «αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 12 χρόνια για χιλιάδες ασφαλισμένους», ζητεί και η ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «κατάργηση της ασφαλιστικής συνέχειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση «για πολιτικές που, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο».

Η Συνομοσπονδία κατηγορεί συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι με «πολιτικές μικρότητες» το Κοινοβούλιο, αυξάνοντας «εν μια νυκτί» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την ώρα που αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό.

«Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί με μια εν κρυπτώ εγκύκλιο να παραβιάζει βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα της διαδοχικής ασφάλισης είναι βαθιά νυχτωμένη», τονίσει η ΓΣΕΕ, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διευκρινίσεις τον υποδιοικητή του ΙΚΑ

«Η διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδώσαμε δεν αφορά σε όλους του συνταξιούχους αλλά σε λιγότερες από 200 περιπτώσεις», δήλωσε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Δ. Πατσούρης, μιλώντας στον Alpha 98,9 μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται δυσμενέστερα, όπως μητέρες ανηλίκων, αλλά αυτές οι περιπτώσεις -όπως είπε- δεν ξεπερνούν το ένα δέκατο.

syntaxeis630_071113

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, αυξάνονται από 5 έως 12 χρόνια τα όρια ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ με τον νόμο περί διαδοχικής ασφάλισης.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος υπάγεται σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο πλην του ΙΚΑ.
Ορίζει επίσης ότι περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά -αναδρομικά από το 2011 όποτε άλλαξε ο νόμος περί διαδοχικής ασφάλισης- και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί, θα ανακληθούν, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν οι δικαιούχοι με βάση τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Όσες υποθέσεις εκκρεμούν, θα εξεταστούν με βάση τα νέα δεδομένα.

Όσον αφορά τους πλασματικούς χρόνους, αυτοί θα συνυπολογίζονται στο ποσόν της σύνταξης μετά τον καθορισμό της ασφαλιστικής κλάσης του δικαιούχου.

Οι ρυθμίσεις της εγκυκλίου αφορούν μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες που δικαιούνται μειωμένη ή και πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ, άνδρες που θα μπορούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ή 62 ετών, ασφαλισμένους σε βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και ασφαλισμένους με διαστήματα ανεργίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By