Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ινδία: Κατηγορείται για κακουργήματα το ένα τρίτο των νέων υπουργών

Τουλάχιστον 5 εξ αυτών έχουν κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήματα όπως ο βιασμός

india-rape

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις βρίσκονται οι 7 από τους 21 νέους υπουργούς στην Ινδία, ενώ τουλάχιστον 5 εξ αυτών έχουν κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήματα, όπως ο βιασμός, σύμφωνα με το Reuters.

Απόπειρα δολοφονίας, κήρυξη πολέμου κατά του κράτους, εγκληματικός εκφοβισμός και απάτη είναι ορισμένες από τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά υπουργών του νέου υπουργικού συμβουλίου που διόρισε την Κυριακή ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Arun Jaitley, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι όποιες υπόνοιες ότι στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν εγκληματίες είναι «παντελώς αβάσιμες». «Πρόκειται για περιπτώσεις που προκύπτουν από κατηγορίες περί εγκληματικότητας, όχι για περιπτώσεις συγκεκριμένου εγκλήματος», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ίδιος ο Modi εξέτασε τους νέους υπουργούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ram Shankar Katheria, βουλευτής από την Άγκρα ο οποίος διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, έχει κατηγορηθεί για περισσότερα από 20 ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων απόπειρα δολοφονίας και προώθηση θρησκευτικής ή φυλετικής εχθρότητας.

Άλλη «τρανταχτή» περίπτωση, ο νέος υφυπουργός χημικών και λιπασμάτων, Hansraj Gangaram Ahir, κατηγορείται για περίπου 20 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η πρόθεση κήρυξης πολέμου κατά της Ινδίας, ο εγκληματικός εκφοβισμός και η υποκίνηση ανταρσίας.

Η συμμετοχή τέτοιων πολιτικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν συνάδει με την προεκλογική υπόσχεση του Modi να εξαλείψει τη διαφθορά, ενώ έχει προκαλέσει έντονη κριτική, διότι, όπως υποστηρίζεται, ο νέος πρωθυπουργός δεν καταφέρνει να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα της Ινδίας, όπου πολλές φορές είναι ευκολότερο να εξασφαλίσουν ψήφο οι πλούσιοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί, σχολιάζει το Reuters.

By