Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΙΟΒΕ: Ενδείξεις για ανάκαμψη της μικρής επιχειρηματικότητας

Την ετήσια έρευνα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με τίτλο: «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012 -13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας», παρουσίασε σήμερα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών

epixeiriseis600_260214

Από τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνηση κάποιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ακόμα και στο επίπεδο της μικρής επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν.

Η ποιοτική βελτίωση των επιχειρηματικών εγχειρημάτων αποτυπώνεται στην άνοδο του ποσοστού των νέων επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και, αντίστροφα, στη μείωση του ποσοστού εκείνων που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά η έρευνα καταγράφει την μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τάση που συνδέεται με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

epixeiriseis_social610

Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει την διάρθρωση της εγχώριας οικονομίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κυριαρχούν.

Κάποια βασικά σημεία της έρευνας του ΙΟΒΕ είναι τα εξής:

  • Περίπου 450.000 άτομα βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012.
  • Τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό στίβο δοκιμάζουν πάνω από 160.000 νέοι (25 – 34 ετών).
  • Περισσότερα άτομα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνουν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες γύρω τους.
  • Παραμένει έντονη η κυριαρχία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Υστερεί σημαντικά (σχεδόν κατά το ήμισυ) η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων έναντι της ανδρικής.
  • Ωστόσο, σε αρκετούς ποιοτικούς δείκτες (όπως βαθμός εξωστρέφειας, χρήση νέων τεχνολογιών) οι Ελληνίδες φαίνεται ότι καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από τους Έλληνες επιχειρηματίες

epixeirhseis_online600

 

By