Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΙΟΒΕ: Στο 4,6% η ύφεση το 2013 – Στα ύψη η ανεργία

lefta

Προκαλούν ανησυχία οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης, στην ελληνική οικονομία.

ellinikieconomiaΑπαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την ελληνική οικονομία, ενώ προκαλούν ανησυχία οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η ύφεση θα είναι της τάξης του 4,6% φέτος, ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός, ενώ η ανεργία θα είναι στο 27,6%. Επίσης, η  κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά, λόγω του περιορισμού των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, της ευρείας εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και της περαιτέρω ανόδου της ανεργίας

Παράλληλα, αναφέρει ότι η σημαντική εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης για ακόμα μια χρονιά και η φθίνουσα διεθνής ζήτηση από γεωγραφικές ζώνες και από χώρες με υψηλά μερίδια στις ελληνικές εξαγωγές αποδυναμώνουν τα επενδυτικά κίνητρα.

Επίσης, σχετικά με τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και αναδιάρθρωσής του που βρίσκονται σε εξέλιξη και έλαβαν νέα τροπή μετά την κυπριακή κρίση, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που προέκυψαν από αυτή για ενδεχόμενη μελλοντική αξιοποίηση του τραπεζικού συστήματος σε χώρες της Ευρωζώνης με χρηματοδοτικά κενά, αναμένεται να κρατήσουν τη ροή τραπεζικών χρηματοδοτήσεων εγχωρίως σε επενδυτικά σχέδια σε χαμηλά επίπεδα και το 2013. Ακολούθως, οι επενδύσεις θα περιοριστούν για έκτο συνεχές έτος, αλλά λιγότερο από ότι το 2012.

Η συνέχιση της ισχυρής υποχώρησης της ζήτησης το 2013, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ευνόητα δεν θα επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους είναι πιθανή η αύξηση των απολύσεων σε σχέση με τα τέλη του 2012 και την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξαιτίας των αλλαγών στο ύψος της αποζημίωσης και στο χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανάλογα με τη διάρκεια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη για την πραγματοποίηση απόλυσης, που περιλήφθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 (ν.4093/2012). Από την άλλη πλευρά, η ευρύτερη υιοθέτηση των διαρ-θρωτικών αλλαγών του δεύτερου Μνημόνιου στην αγορά εργασίας και η μικρότερη ύφεση αναμένεται να επιβραδύνουν την άνοδο της ανεργίας. Τονωτικά στην απασχόληση τους αμέσως επόμενους μήνες μπορεί να επενεργήσει η επίτευξη της επανεκκίνησης των έργων στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες. Υπό τις παρα-πάνω επιδράσεις, η ανεργία προβλέπε-ται να διαμορφωθεί το 2013 στο 27,6%.

 

By