Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ιράκ: Αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε θέσεις τζιχαντιστών

Kατέστρεψε ολμοβόλο που χρησιμοποιούσαν οι σουνίτες τζιχαντιστές

amerikanika-maxitika-516x330

Ένα αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε στο βόρειο Ιράκ ένα ολμοβόλο που χρησιμοποιούσαν οι σουνίτες τζιχαντιστές στις επιχειρήσεις τους εναντίον των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας (CentCom).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμερικανικό αεροσκάφος κατέστρεψε το ολμοβόλο το οποίο έβαλε εναντίον των Κούρδων που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους αμάχους της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Οι Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πόλη Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, την προηγούμενη εβδομάδα και κατέφυγαν στα βουνά της περιοχής. Κινδυνεύουν άμεσα καθώς δεν έχουν νερό ή τρόφιμα και η θερμοκρασία στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις τροφίμων, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους και το βράδυ της Δευτέρας, στην πέμπτη αποστολή, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να προμηθεύσουν 11.000 έτοιμα γεύματα και 19.300 λίτρα νερού στους αμάχους.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να παράσχει μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ιρακινή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Το Βερολίνο «προσπαθεί σκληρά να καταλήξουμε γρήγορα σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και εξετάζει τη συμβολή της Γερμανίας«, ανέφερε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός είπε ότι εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, οι γερμανικές αρχές ενδέχεται να παράσχουν στο Ιράκ θωρακισμένα οχήματα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, συσκευές ανίχνευσης ναρκών και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βρετανό ομόλογό της Μάικλ Φάλον, η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι και οι δύο θεωρούν «σωστά» τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών καθώς και τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο Ιράκ.

Η Γερμανίδα υπουργός επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως όρο να μην παραδίδει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων. Τόνισε όμως ότι εάν η απειλή «γενοκτονίας» συνεχιστεί στο Ιράκ, το ζήτημα αυτό «θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά«. Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θεωρούν ότι ο «κανόνας» αυτός θα πρέπει να τροποποιηθεί λόγω των ωμοτήτων που διαπράττει, σε μεγάλη κλίμακα, το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

By