Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιράκ: 18 νεκροί σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα

Kατά σιιτών προσκυνητών που ετοιμάζονταν για τη σημαντική θρησκευτική γιορτή

iraq-militants

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σε επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κατά σιιτών προσκυνητών που ετοιμάζονταν για τη σημαντική θρησκευτική γιορτή της Ασούρα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν άλλοι 29 άνθρωποι, σημειώθηκε στη συνοικία Αλ Ιλάμ, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κοντά σε τέντα όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη μεγάλη γιορτή των σιιτών.

Εξάλλου, σε άλλη πανομοιότυπη επίθεση σε σταθμό ελέγχου της αστυνομίας, στο κέντρο της πόλης, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17.

Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες προσκυνητές ετοιμάζονται να μεταβούν στην Κερμπάλα, νότια της Βαγδάτης, για να τιμήσουν τη μνήμη του ιμάμη Χουσέιν, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του σιιτικού Ισλάμ. Οι εορτασμοί, που θα κορυφωθούν την Τρίτη, σημαδεύονται συχνά από πολλές αιματηρές επιθέσεις κατά των πιστών που μεταβαίνουν πεζή στην Κερμπάλα όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη. Οι πιστοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φέτος καθώς οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του ιρακινού εδάφους και μεταξύ άλλων και τις περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, κοντά στον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κερμπάλα.

Το Ισλαμικό Κράτος, όπως και άλλες εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις, θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς.

By