Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά στο Ιράκ

Ο Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ

iran-roxaniB

Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών από την πλευρά της Τεχεράνης, μπορεί όμως το Ιράν να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος δεν απέκλεισε πιθανή συνεργασία Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.

«Η επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε» με την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, υπογράμμισε ο Ροχανί.

Το Ιράν «δεν έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο αίτημα» από το Ιράκ για βοήθεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), εξήγησε ο ιρανός πρόεδρος.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας το ζητήσουν, στη βάση των διεθνών κανονισμών και της θέλησης του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνοι τους».

«Δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό μετά την Ισλαμική Επανάσταση που οι δυνάμεις μας να έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση σε ξένη χώρα», σημείωσε ακόμα ο Ροχανί. «Είναι πιθανό να έχουμε δώσει συμβουλές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συνέχισε, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει «διαφορά μεταξύ της βοήθειας και της επέμβασης».

Αναφέρθηκε στις κατηγορίες των εξεγερμένων στη Συρία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το Ιράν, σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει στείλει στη χώρα στρατεύματα για να πολεμήσουν εναντίον τους.

Το Ιράν δηλώνει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Άσαντ μέσω της παροχής πληροφοριών, εξοπλισμού και στρατιωτικών συμβουλών.

Εξάλλου ο Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ, εφόσον η Ουάσινγκτον αντιμετωπίσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού».

«Μπορούμε να το σκεφτούμε, αν δούμε ότι η Αμερική αρχίζει να αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού», απάντησε ο Ροχανί όταν ρωτήθηκε αν η Τεχεράνη θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ.

«Πρέπει όλοι πρακτικά και λεκτικά να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», κατέληξε.

By