Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Nα ελαφρύνει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν προτίθεται η Ουάσιγκτον

 

Οι γερουσιαστές επιθυμούν την πλήρη συνεργασία της Τεχεράνης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

NuclearA

Μια ομάδα εννέα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανοικτή στην ιδέα να ανασταλεί η εφαρμογή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, αν η Τεχεράνη κάνει σημαντικά βήματα για να καθυστερήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν αύριο Τρίτη στη Γενεύη μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την εκλογή του νέου, μετριοπαθούς προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί.

Σε μια επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, μαζί με τους άλλους διαπραγματευτές, μια αρχική συμφωνία βάσει της οποία το Ιράν θα αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και σε αντάλλαγμα η Ουάσινγκτον θα αναστείλει την εφαρμογή νέων κυρώσεων.

Οι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι επιθυμούν την πλήρη συνεργασία της Τεχεράνης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Αν η ιρανική κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτά τα βήματα με έναν ξεκάθαρο και επαληθεύσιμο τρόπο, είμαστε διατεθειμένοι σε αντάλλαγμα για τις κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν να αναστείλουμε την εφαρμογή του νέου γύρου κυρώσεων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο», αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα οι γερουσιαστές επανέλαβαν ότι μια «πειστική στρατιωτική απειλή» παραμένει στο τραπέζι και πρόσθεσαν ότι οι τρέχουσες κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By