Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Να μην παρέμβουν στρατιωτικά στο Ιράκ οι ΗΠΑ

«Στόχος των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν το Ιράκ υπό τον έλεγχό τους»

iraqA

Τη σφοδρή του αντίθεση σε πιθανή αμερικανική ή άλλη επέμβαση στο Ιράκ εξέφρασε και πάλι ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι οι ίδιοι οι Ιρακινοί μπορούν να πετύχουν τη λήξη της βίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεωνIRNA.

Απευθυνόμενος σε Ιρανούς αξιωματούχους της δικαιοσύνης, ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν το Ιράκ υπό τον έλεγχό τους και να τοποθετήσουν τα δικά τους υποχείρια στην εξουσία. Η σύγκρουση δεν είναι θρησκευτική, αλλά μία σύγκρουση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν το Ιράκ στο αμερικανικό στρατόπεδο και σε εκείνους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία του, τόνισε.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την επέμβαση των ΗΠΑ ή άλλων χωρών στο Ιράκ. Δεν το εγκρίνουμε, καθώς πιστεύουμε ότι η ιρακινή κυβέρνηση, το έθνος και οι θρησκευτικές αρχές είναι σε θέση να τερματίσουν αυτήν τη συνωμοσία. Και θα το κάνουν με τη βοήθεια του Θεού«, σημείωσε.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ αρνείται ότι η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστά «πόλεμο ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες» και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «απεργάζονται την αποσταθεροποίηση του Ιράκ και απειλούν την εδαφική του ακεραιότητα«.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στις 19 Ιουνίου την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Δεν ανταποκρίθηκε όμως στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

«Η Αμερική δεν είναι ικανοποιημένη με την εν εξελίξει πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, που συνίσταται στην ευρεία συμμετοχή στις εκλογές και στην επιλογή από τους Ιρακινούς των δικών τους αντιπροσώπων, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν ένα Ιράκ υπό την ηγεμονία τους, που θα κυβερνάται από τα υποχείριά τους«, υπογράμμισε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ο διοικητής της δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και έμπιστος άνθρωπος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο Κάσεμ Σουλεϊμάνι, βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα σε αποστολή στην Βαγδάτη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ Μάλικι προσπαθεί να συντονίσει τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις για να αναληφθεί δράση απέναντι στην αστραπιαία προέλαση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ.

By