Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιράν: «Όχι» σε ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush κατευθύνεται στον Κόλπο

iran-roxani

Κατά της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ τάσσεται η Τεχεράνη, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, μια μέρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο.

«Το Ιράκ έχει την απαραίτητη δυνατότητα και την προετοιμασία για να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Κάθε δράση που θα περιπλέξει την κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι προς όφελος της χώρας αυτής και της περιοχής», σημείωσε η Αφχάμ, διαβεβαιώνοντας ότι «ο λαός και η κυβέρνηση του Ιράκ (…) θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν τη συνομωσία».

Οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζουν αντεπίθεση και έχουν ενισχύσει τις άμυνές τους στη Βαγδάτη μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ΙΚΙΛ έχει ήδη καταλάβει όλη την επαρχία Νινευή και την πρωτεύουσά της Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την πόλη Τικρίτ και πολλές περιοχές των επαρχιών Σαλαχεντίν, Ντιγιάλα και Κιρκούκ.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει την προέλαση των ισλαμιστών, χωρίς όμως να επέμβει με στρατεύματα, ενώ οι ιρακινές αρχές διαψεύδουν συνεχώς τα δημοσιεύματα κατά τα οποία υπάρχουν ιρανικά στρατεύματα στη χώρα.

Χθες ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας της χώρας του με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών, όμως υπό όρους.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush κατευθύνεται στον Περσικό Κόλπο, ώστε η χώρα «να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

By