Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ισλανδία: «Φρένο» στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στην Ε.Ε. διοργανώνει ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ισλανδίας.

Copyright: AFP Photo / Halldor Kolbeins
Copyright: AFP Photo / Halldor Kolbeins

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ισλανδίας που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕυρωπαϊκήΈνωση.

«Δεν θα συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν έχει τεθεί το ζήτημα αυτό σε δημοψήφισμα», αναφέρει το πρόγραμμα τις προγραμματικής σύγκλισης των δύο πολιτικών κομμάτων, του Κόμματος της Προόδου και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, τα οποία τάσσονται εναντίον της ισλανδικής ένταξης στην ΕΕ.

«Δεν έχουμε αποφασίσει τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ωστόσο αποφασίστηκε να παρουσιαστεί μία έκθεση προόδου των ενταξιακών συνομιλιών της Ισλανδίας με την Ε.Ε. στο κοινοβούλιο. Επίσης και η παρούσα κατάσταση στην Ε.Ε. διότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την εποχής του ισλανδικού αιτήματος» δήλωσε ο Σίγκμουντουρ Γκουνλάφσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Στις 23 Ιουλίου 2009 το Ρέικιαβικ υπέβαλε το επίσημο αίτημα εισδοχής της Ισλανδίας στους κόλπους της Ευρώπης, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το ζήτημα της ένταξης των Ισλανδών έδειξαν ότι μια πλειοψηφία τάσσονται εναντίον της και μόλις το το 25% των πολιτών να συμφωνεί με τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Ισλανδία εμφανίζεται οικονομικά ισχυρότερη μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική των Βρυξελλών γύρω από την αλιεία, που αποτελεί βασικό ρυθμιστικό παράγοντα του ΑΕΠ της χώρας.

By