Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισπανία: Επένδυση 1 δις ευρώ στους χρεωμένους δήμους

Το μέτρο αποσκοπεί στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας

ispania

Έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι διατεθειμένη η Ισπανική κυβέρνηση να παρέχει στους δήμους της χώρας που χρωστούν μεγάλα ποσά σε κομβικούς τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία.

Το μέτρο αυτό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2015, στον οποίο προβλέπεται μια σειρά μέτρων που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία, οκτώ μήνες πριν από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, το 2012, η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας υποχρεώθηκε να σπεύσει σε βοήθεια των αυτόνομων περιοχών που βούλιαζαν κάτω από το βάρος των χρεών τους, δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο αρωγής. Όμως πολλοί δήμοι και κοινότητες, που εξαρτώνται από τις αυτόνομες περιφέρειες για τη χρηματοδότησή τους, διαμαρτύρονται ότι δεν επωφελήθηκαν από τα χρήματα αυτά για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει το 2015 ένα μέρος του ποσού αυτού για να βοηθήσει τις περιφέρειες να ρυθμίσουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει εξ ονόματος των δήμων τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου με τον τρόπο αυτό θα χορηγηθούν δάνεια στις περιφέρειες για να καταβάλουν στους δήμους τα χρήματα που οφείλουν στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, της υγείας και της εκπαίδευσης. Ο υπουργός Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο εξήγησε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) ότι είναι καθήκον του κράτους «να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας» στις χρεωμένες πόλεις.

By