Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της νοσοκόμας που πάσχει από Έμπολα

Φώνες κάνουν λόγο για ανάγκη αύξησης των χρημάτων και της ταχύτητας ανταπόκτισης της αντιμετώπισης του ιού

nigeria viru ebola-ios empola

Χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας της νοσοκόμας στην Ισπανία που βρέθηκε θετική στον ιό Έμπολα και «κρατείται» σε καραντίνα.

Η 44χρονη Τερέσα Ρομέρο σύμφωνα με όσα είπε Γιολάντα Φουέντες, στέλεχος του νοσοκομείου Κάρολος Γ’, όπου νοσηλεύονται συνολικά έξι άτομα:

«Η κλινική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες έπειτα από τις σαφείς οδηγίες της ασθενούς».

Οι υπόλοιποι πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος της νοσοκόμας, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα στη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον από την Παγκόσμια Τράπεζα ο δρ. Τομ Φρίντεν, επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), επεσήμανε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι χωρίς προηγούμενο μετά από αυτή του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Θα είναι μια μακρά μάχη (…). Εδώ και τριάντα χρόνια εργάζομαι στον τομέα της δημόσιας υγείας, το μόνο πράγμα που συγκρίνεται είναι το AIDS», δήλωσε στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή η ασθένεια να μην καταλήξει να γίνει ένα νέο AIDS», υπογράμμισε ο δρ. Φρίντεν, εκτιμώντας ότι «η ταχύτητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο».

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε τονίζει σε νέες του δηλώσεις ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας δεν ήταν αρκετά γρήγορη και τονίζει:

«Η διεθνής απάντηση ήταν μέχρι στιγμής πιο αργή από τον ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας», δήλωσε στη διάσκεψη αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης από το Φρίταουν. «Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Μάλιστα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι τα χρήματα που δίδονται για την αντιμετώπιση πρέπει να «εικοσιπλασιαστούν«, ενώ η διευθύντρία του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «Το ΔΝΤ δεν το λέει συχνά, όμως πρέπει να αυξηθούν τα ελλείμματα για να φροντίσουμε τους ανθρώπους«

By