Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισπανία: Πιθανές νέες περικοπές και φορολόγηση

Ανοιχτό και άκρως πιθανό είναι το ενδεχόμενο για νέες δημοσιονομικές περικοπές στην Ισπανία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

fosphotos.com | EUROPEAN UNION
fosphotos.com | EUROPEAN UNION

«Δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές όπως εκείνες που κάναμε κατά το παρελθόν, όμως είναι πιθανόν πως ορισμένη (επιπρόσθετη) δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει», επιβεβαίωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.

«Δεν θέλουμε να αυξήσουμε τους φόρους» για φέτος, όμως «εν τέλει εξαρτώμεθα επίσης από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και για το εύρος του δημοσίου ελλείμματος για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Ραχόι.

Η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και συζητήσεις του Ισπανού πρωθυπουργού στους διαδρόμους της Βουλής μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η αύξηση της φορολογίας δεν πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο.

Η ισπανική κυβέρνηση ήδη είχε υιοθετήσει το 2012 ένα άνευ προηγούμενου σχέδιο λιτότητας, με στόχο να εξοικονομηθούν 150 δισεκ. ευρώ προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την δημοσιονομική κρίση έως το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 1% έως και 1,5% το 2013, έναντι στόχων για συρρίκνωση 0,5%.

Αν και τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας θα ανακοινωθούν αύριο, μη κυβερνητικοί φορείς αναφέρουν ότι οι άνεργοι στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα έξι εκατομμύρια, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 27%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By