Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισραήλ: Αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

Την πρώτη αεροπορική επιδρομή εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, μετά την εκεχειρία που τερμάτισε τον οκταήμερο πόλεμο του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς που ελέγχει την περιοχή και τον ισραηλινό στρατό.

Copyright: REUTERS/ Baz Ratner
Copyright: REUTERS/ Baz Ratner

«Αεροσκάφη έπληξαν μια ανοικτή περιοχή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δεν υπάρχουν τραυματίες», αναφέρεται στη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν «δύο περιοχές τρομοκρατών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την παλαιστινιακή πλευρά.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Οι δύο έπεσαν στη Γάζα και η τρίτη σε περιοχή του νότιου Ισραήλ, χωρίς όμως να σημειωθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Μία ομάδα που συνδέεται με την αλ Κάιντα, η «Magles Shoura al-Mujahedeen», ανέλαβε την ευθύνη. Ήταν η τρίτη φορά μετά την εκεχειρία, που εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ.

Η εκτόξευση των νέων ρουκετών ακολούθησε την ανακοίνωση του θανάτου του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε, του παλαιστίνιου καρκινοπαθή κρατούμενου, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε χθες το πρωί σε ισραηλινό νοσοκομείο. Ο κρατούμενος, αν και σε καταληκτικό στάδιο, δεν απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές αρχές, παρά τις εκκλήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και οργανώσεων για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Άμυνας της νέας ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιααλόν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σε κάθε επίθεση κατά του εδάφους του, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και την ανταλλαγή συρο-ισραηλινών πυρών στα υψίπεδα του Γκολάν.

«Ο ισραηλινός στρατός επετέθη στη Γάζα τη νύχτα διότι θεωρούμε τη Χαμάς υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη θεμελίωση μίας ρουτίνας σποραδικών πυρών κατά των πολιτών μας και των στρατιωτικών μας δυνάμεων», δηλώνει ο Γιααλόν.

«Μόλις εντοπίζουμε την πηγή του πυρός θα την καταστρέφουμε χωρίς δισταγμό, όπως κάναμε χθες και όπως και κατά το παρελθόν. Κατά την άποψή μας, το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στο έδαφός του και δεν θα επιτρέψουμε μία κατάσταση κατά την οποία το Ισραήλ θα δέχεται πυρά χωρίς να απαντά», πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters)

By