Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ισραήλ: Ανήλικος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πλαστικό σφαιρίδιο

Στη διάρκεια συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

oap_palaistiniaki kuvernisi

Ένας ανήλικος Παλαιστίνιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πλαστικό σφαιρίδιο της ισραηλινής αστυνομίας στη διάρκεια συγκρούσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως γνωστοποιήθηκε από νοσοκομειακή πηγή.

Το 11χρονο αγόρι τραυματίστηκε στη συνοικία Εσαουίγια της κατεχόμενης από το Ισραήλ Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τους γιατρούς της Ερυθράς Ημισελήνου το βλήμα βρήκε το παιδί ανάμεσα στα μάτια με συνέπεια να σπάσει η μύτη του και να προκληθεί αιμορραγία. Μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο Μακάσεντ και μετά στο Χαντάσα Έιν Κέρεμ, στη δυτική μεριά της Ιερουσαλήμ.

Οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε άλλους 16 ανθρώπους οι οποίοι εισέπνευσαν αέρια από δακρυγόνο που έριξαν αστυνομικοί μέσα στο λεωφορείο όπου επέβαιναν.

Οι ταραχές ξέσπασαν νωρίς το πρωί, όταν περίπου 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικροί μαθητές, επιχείρησαν να αποκλείσουν τον οδικό άξονα που συνδέει την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τη Νεκρά Θάλασσα. Ένας ντόπιος ακτιβιστής, ο Ράεντ Άμπου Ριγιάαλ, ανέφερε ότι οι γονείς των μαθητών διαμαρτύρονταν γιατί η αστυνομία τοποθέτησε μεγάλα τσιμεντένια εμπόδια στις τρεις από τις τέσσερις εισόδους της συνοικίας. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι το μέτρο αυτό συνιστά «συλλογική τιμωρία» καθώς δεν μπορούν να πάνε για δουλειά στους εβραϊκούς τομείς της πόλης, ούτε να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ο ακτιβιστής ανέφερε ότι μια ομάδα νέων αποφάσισε να αποκλείσει τον κεντρικό οδικό άξονα για να ασκήσει πιέσεις στην αστυνομία, προκειμένου να απομακρυνθούν τα εμπόδια. Οι αστυνομικοί από την μεριά τους επιχείρησαν να τους εμποδίσουν εκτοξεύονταν δακρυγόνα, πλαστικά σφαιρίδια και κροτίδες κρότου-λάμψης ενώ οι νέοι απαντούσαν με βροχή από σφαίρες.

Οι κάτοικοι της Εσαουίγια σχεδιάζουν να κάνουν και πορεία σήμερα το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για την οικοδόμηση 200 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν συμβάλει προς την επίλυση του μεσανατολικού. «Καλούμε το Ισραήλ να υπαναχωρήσει σε αυτήν την απόφαση που ελήφθη σε μια περίοδο όπου θα έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση (της βίας) και να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία«, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

By