Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ισραήλ: Απελευθερώνει παλαιστίνιους κρατούμενους με αντάλλαγμα την παράταση των συνομιλιών

Χωρίς αυτήν την χρονική παράταση, οι τρέχουσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να ολοκληρωθούν στα τέλη του Απριλίου

israel_palestine600

Το Ισραήλ προσφέρει στις παλαιστινιακές αρχές την απελευθέρωση άλλων 400 κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την επέκταση για άλλους έξι μήνες των εν εξελίξει ειρηνευτικών συνομιλιών αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Ισραήλ επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές. Δεν υπήρξε άμεση επίσημη επιβεβαίωση της είδησης.

Χωρίς αυτήν την χρονική παράταση, οι τρέχουσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να ολοκληρωθούν στα τέλη του Απριλίου. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει τους τελευταίους 26 από τους συνολικά 104 κρατούμενους μακράς διάρκειας σε ισραηλινές φυλακές κάτι για το οποίο είχε συμφωνήσει η ισραηλινή πλευρά, στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών.

Μέχρι στιγμής, όμως το Ισραήλ έχει απελευθερώσει 78 κρατούμενους, ενώ οι άλλοι 26 παρότι αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι το Σάββατο δεν απελευθερώθηκαν. Η επικεφαλής διαπραγματευτής του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι έχει απαιτήσει από τους παλαιστίνιους να συμφωνήσουν στην παράταση των συνομιλιών πέραν του Απριλίου. Συνολικά σε ισραηλινές φυλακές κρατούνται περίπου 5000 παλαιστίνιοι για εγκλήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

By