Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισραήλ: Εμπρηστικές επιθέσεις σε παλιά συναγωγή και σε τζαμί

Οι δύο επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές ωστόσο επιτείνουν τις ήδη μεγάλες εντάσεις

israil

Εμπρηστικό μηχανισμό πέταξαν χθες το βράδυ άγνωστοι, σε παλιά συναγωγή στην αραβική πόλη Σφάραμ του βορείου Ισραήλ, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί σημειώθηκε εμπρησμός σε τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Οι δύο χωριστές εμπρηστικές επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές ωστόσο επιτείνουν τις ήδη μεγάλες εντάσεις που επικρατούν στην περιοχή.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εμπρησμό στη συναγωγή στην πόλη Σφάραμ, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Η ένταση είναι μεγάλη και στις αραβικές πόλεις του Ισραήλ μετά τον θάνατο νεαρού άνδρα από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας το Σάββατο. Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.

Νωρίς σήμερα το πρωί νεαροί εισήλθαν στο χωριό Αλ Μουγάιρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έβαλαν φωτιά στο τζαμί με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο πρώτος του όροφος, πριν οι κάτοικοι τρέξουν και σβήσουν τη φωτιά, δήλωσε ο δήμαρχος Φαράτζ Νάσαν, κατηγορώντας ισραηλινούς εποίκους από τους γειτονικούς εβραϊκούς οικισμούς για την επίθεση.

Στο ίδιο χωριό έχουν επανειλημμένα σημειωθεί βανδαλισμοί σε οχήματα, κτίρια, ενώ άλλο τζαμί τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από δύο χρόνια έπειτα από εμπρησμό.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε στείλει ομάδα πραγματογνωμόνων και ειδική μονάδα που χειρίζεται υποθέσεις εγκληματικών και εθνικιστικών ενεργειών στο χωριό προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό των κρουσμάτων βανδαλισμού που έχουν διαπραχθεί από εξτρεμιστές εβραίους στο χωριό αλλά οργισμένοι χωρικοί εμπόδισαν την είσοδό τους.

Οι εβραίοι εξτρεμιστές προβαίνουν σε επιθέσεις υπό το σύνθημα «το τίμημα», σε αντίποινα για την παλαιστινιακή βία και για οποιαδήποτε απόπειρα της ισραηλινής κυβέρνησης να σταματήσει την ανάπτυξη του εβραϊκού οικισμού.

By