Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα

Μετά από τη ρίψη ρουκέτας στο ισραηλινό έδαφος

gaza

Σε επιδρομές από αέρος προχώρησε σήμερα το Ισραήλ νότια της λωρίδας της Γάζας, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας έπληξε εγκατάσταση όπου λάμβαναν χώρα «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και όπου βρισκόταν «μια αποθήκη όπλων» στο νότιο τμήμα της Γάζας. Οι αρχές στην περιοχή επιβεβαίωσαν την επίθεση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, ισραηλινά ελικόπτερα Apache προκάλεσαν υλικές ζημιές σε στρατόπεδο εκπαίδευσης του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς δυτικά της Χαν Γιούνες, ενώ έπληξαν και ακατοίκητη περιοχή στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές δεν υπήρξαν θύματα.

Νωρίτερα, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση εκτόξευσε μια ρουκέτα από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό τριών νεαρών Ισραηλινών οι οποίοι αγνοούνται από την Πέμπτη το βράδυ στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί βέβαιο ότι έχουν απαχθεί από Παλαιστίνιους.

Ο στρατός έχει κλείσει τα δύο κυριότερα σημεία διέλευσης από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και αντιστρόφως για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι νεαροί στο θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, 128 ρουκέτες και όλμοι έχουν ριφθεί από την αρχή της χρονιάς —συμπεριλαμβανομένων 4 εντός του μήνα— από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

Η πιο πρόσφατη ενέργεια καταγράφηκε την Τετάρτη. Αμέσως μετά οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος να σκοτωθεί και δύο άλλοι να τραυματιστούν.

Ο νεκρός και οι τραυματίες ανήκαν σε οργάνωση σαλαφιστών, στην οποία οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Πάντως οι επιθέσεις των ένοπλων οργανώσεων από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας στο Ισραήλ έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, καθώς η Χαμάς επιχειρεί να τις αποτρέψει στο πλαίσιο της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2012.

Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στη Δυτική Όχθη σήμερα στο πλαίσιο των ερευνών για τους τρεις αγνοούμενους νεαρούς. Σύμφωνα με μια πηγή έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μια μονάδα αλεξιπτωτιστών.

Η υπόθεση της εξαφάνισής τους θεωρείται μια κρίσιμη δοκιμασία για τις σχέσεις ανάμεσα στις ισραηλινές αρχές και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίες ήδη έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία με τη Χαμάς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει ήδη τουλάχιστον 12 κατοίκους της Χεβρώνας και των προαστίων τους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ντόπιους, ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν εργάζονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί πως οι έρευνες επικεντρώνονται σε μέσα μεταφοράς των τριών νέων που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι απήχθησαν ενώ έκαναν οτοστόπ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός προχωρεί στην κατάσχεση βίντεο από ιδιωτικά συστήματα ασφαλείας στη Χεβρώνα, ενώ εμπόδισε 300 κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Πηγή του στρατού επιβεβαίωσε μιλώντας ανώνυμα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δρουν με βάση το σενάριο πως πρόκειται για απαγωγή, αλλά προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη χρονική στιγμή», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πολλές δεκάδες» Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί, τόνισε ότι «μελετώνται όλα τα σενάρια» σχετικά με την εξαφάνιση των τριών νεαρών, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει «συνεργασία» με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ, επικαλούμενη αξιωματικούς του στρατού, μετέδωσε πως έχει καταγραφεί «ορισμένη πρόοδος στην έρευνα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

By