Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Γενική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου

Κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι

italy

Γενική απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου προκήρυξαν τα ιταλικά συνδικάτα Cgil και Uil, με αφορμή την πολιτική της κυβέρνησης Ρέντσι. Από τη μεριά του, τo τρίτο μεγάλο συνδικάτο της χώρας, Cisl, αποφάσισε να μην πάρει μέρος στην πανεθνική αυτή κινητοποίηση, θεωρώντας ότι η πανιταλική απεργία, στην φάση αυτή, δεν αποτελεί το χρησιμότερο μέσο για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Και οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όμως, πρόκειται να προχωρήσουν σε ενωτική απεργιακή κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στο «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων της δημόσιας διοίκησης και για το 2015.

«Η κυβέρνηση Ρέντσι δεν έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις στα προβλήματα των ιταλών, έχασε μια σημαντική ευκαιρία», τονίζουν ιθύνοντες του συνδικάτου Uil.

Aρχικά, το Cgil είχε αποφασίσει να κατέβει αυτόνομα σε πανεθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά μετά από συνεννόηση με το Uil, επελέγη αναβολή μίας εβδομάδας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ρέντσι επιβεβαιώνει την επίτευξη συμβιβασμού σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του εργασιακού: η δυνατότητα επαναπρόσληψης των εργαζομένων λόγω αβάσιμης απόλυσης, παραμένει για τις περιπτώσεις διακρίσεων και για μερικές μόνον, αδικαιολόγητες πειθαρχικές κυρώσεις.

By