Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης

letasamarasgreece

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς.

Η κίνηση δείχνει ότι ο Λέτα συνεχίζει να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όμως συνεχίζει από την πλευρά του να «τραβάει το σκοινί».

Ο Μπερλουσκόνι συναντάται εκ νέου απόψε με στενούς του συνεργάτες προσπαθώντας να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανταρσία και απόσχιση των πιο στελεχών του που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση στη θέση της.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε επιστολή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τempi χαρακτηρίζει «αφερέγγυα πρόσωπα» τον πρωθυπουργό Λέτα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

«Έπρεπε να καταλάβουν πως την στιγμή που αποφάσισαν να μην θέσουν θέμα σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της κεντροδεξιάς, κατέστρεφαν ένα καίριας σημασίας στοιχείο της αξιοπιστίας τους, υπονόμευαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε ο Μπερλουσκόνι. «Πώς μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος κάποιος ο οποίος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελεύθερη πολιτική δράση του κύριου κυβερνητικού εταίρου του;».

«Έστω κι αν ξέρω πόσα ρίσκα αναλαμβάνω, αποφάσισα να θέσω τέλος στην κυβέρνηση Λέτα», είπε εξάλλου ο Μπερλουσκόνι.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση. Ήδη θρυλείται η ονομασία «Νέα Ιταλία» για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών που προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες εξάλλου αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν την μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, να αναλαμβάνει σύντομα την ηγεσία των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος που μετονομάστηκε εκ νέου Φόρτσα Ιτάλια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By