Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Λέτα

Έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα ο Ματέο Ρέντζι

italy-flag-bloombe_2056482b

Την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας θα ανακοινώσει ο Ενρίκο Λέτα την Παρασκευή, μετά από τις πάρα πολύ έντονες πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το κεντροαριστερό κόμμα PD αποφάσισε να προτείνει την αποχώρηση του Λέτα -μέλος του κόμματος- από την πρωθυπουργία και να προωθήσει τον αρχηγό του κόμματος, Ματέο Ρέντζι στη θέση του, όπως έγινε γνωστό μετά από τη σημερινή σύσκεψη του κόμματος.

Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Ρέντζι μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κυβέρνησης συμμαχίας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να σύρουμε σε μια δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Για τον γραμματέα του PD, «είναι αναγκαίο να γίνει μια νέα προσπάθεια για να ξεπερασθεί η οικονομική και κοινωνική κρίση».

Ο 40χρονος επικεφαλής του PD είπε ότι επιδιώκει «μια ριζική αλλαγή», διότι διαφορετικά «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης».

Ο Ρέντσι επέμεινε ότι «δεν υφίσταται προσωπική σύγκρουση με τον Λέτα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή».

«Με κατηγόρησαν, όπως και το κόμμα μας, ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι», κατέληξε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού κόμματος.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι θέσεις του Ρέντσι πρόκειται να εγκριθούν από το κόμμα του.

Ο Λέτα οδεύει «στην οριστική δύση» του, προαναγγέλλουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις πολλές ιταλικές εφημερίδες. Μένει να φανεί αν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει παραίτηση, ή αν θα ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης για να αναγκάσει το ίδιο του το κόμμα να τον καταψηφίσει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By