Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης με προσλήψεις

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταβληθεί προσπάθεια  για την αποτελεσματική αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης

rentsi600_260214

Προσλήψεις 15.000  δημοσίων υπαλλήλων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που προωθεί η κυβέρνησή του.

Οι  προσλήψεις  συνδέονται άρρηκτα με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν 42 χρόνια ενσήμων ενώ έως τώρα, οι υπάλληλοι είχαν δικαίωμα να ζητούν διετή αναβολή της συνταξιοδότησής τους, τη λεγόμενη «παραμονή σε ενεργό δράση».

Παράλληλα το ανώτατο όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των ιατρών, των καθηγητών πανεπιστημίου και των δικαστικών πρόκειται να μειωθεί από το εβδομηκοστό πέμπτο έτος στο εβδομηκοστό. Για τους δικαστικούς, η αλλαγή αυτή θα εφαρμοσθεί από το 2015, «για να μην προκληθούν πρακτικά και λειτουργικά κενά».

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ενισχύσουμε με ουσιαστικό τρόπο την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο Ρέντσι κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να μειωθεί κατά 50% το σύνολο των αδειών για συνδικαλιστική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα εγκρίνεται η υποχρεωτική κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους, υπό τον όρο οι μεταθέσεις να μην ξεπερνούν την απόσταση των πενήντα χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Ρέντσι δεν έχει εκφραστεί υπέρ της απόλυσης ή της ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας οποιουδήποτε συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να καταβληθεί προσπάθεια  για την αποτελεσματική αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

By