Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Ξαναψήφισαν τον Π.Γκρίλο

Το κίνημα των 5 αστέρων είναι το μόνο κόμμα που προέκυψε ενισχυμένο σε μετεκλογικό «γκάλοπ».

Δεν αλλάζουν …ψήφο ο Ιταλοί παρά το κυβερνητικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ζωή της χώρας. Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης της γειτονικής χώρας, εάν ψήφιζαν ξανά σήμερα τα αποτελέσματα θα ήταν περίπου τα ίδια. Μόνη διαφοροποίηση η ενίσχυση του κόμματος –έκπληξη των εκλογών που δεν είναι άλλο από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πεπε Γκρίλο.

GRILLO3Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η κεντροαριστερά του Μπερσάνι παίρνει το 29,6% της πρόθεσης ψήφου, το κίνημα Πέντε Αστέρων ποσοστό 29,4% ενισχυμένο δηλαδή κατά 4%,  το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι  29,2%, ενω τελευταίο έρχεται το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι -που εφάρμοσε πρόγραμμα λιτότητας- παίρνοντας μόλις 10%.

Πάντως η δημοσκόπηση αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα πίεσης για τον Π.Γκρίλο, αφού οι πλειοψηφία των Ιταλών φέρεται να επιθυμεί κυβέρνηση συμμαχίας με τους Μπερσάνι – Γκρίλο, ενδεχόμενο που έχει απορρίψει ο δημοφιλής πρώην κωμικός. Η πλευρά Μπερσάνι πάντως επιμένει στο …στενό μαρκάρισμα του Γκρίλο παρουσιάζοντας πολιτική πλατφόρμα 8 σημείων προκειμένου να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις και στην συνέχεια σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης.[space size=»30″]

By