Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης και από τη Βουλή για τον Ρέντζι

Ξεκινά η διακυβέρνηση του 39χρονου πολιτικού

renzi640_210214

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Γερουσία στη χθεσινοβραδινή διαδικασία, η οποία αποδείχθηκε αρκετά απαιτητική για τον 39χρονο πρωθυπουργό, καθώς τελικά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με μόλις 169 ψήφους, πήρε και το δεύτερο «si» από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Με 378 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 32 αποχές η ιταλική Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι, ο οποίος λίγες ώρες πριν ξεκίνησε την ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο με αναφορές στον Άλντο Μόρο, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ και Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.

Ο 39χρονος πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, επανέλαβε τις θέσεις του για την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις, τον εκλογικό νόμο, την εργασία, αλλά αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι μόλις πήρε το λόγο παραμέρισε την προετοιμασμένη ομιλία του και μίλησε από καρδιάς.

«Δεν είμαι βουλευτής, αλλά εσείς είστε. Μπαίνοντας εδώ σκέφτηκα πόσο τυχεροί είστε κάθε ημέρα, γιατί κάθεστε στις θέσεις όπου βρίσκονταν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της ιστορίας μας», δήλωσε ο Ρέντζι και πρόσθεσε ότι νιώθει «ζάλη από την ομορφιά και την ένταση» καθώς βρίσκεται στην έδρα της δημοκρατίας.

Αφήνοντας στην άκρη τους συναισθηματισμούς ο 39χρονος, πάλι με τον αέρα του αστέρα της τηλεόρασης, μίλησε για μεταρρυθμίσεις, για την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει άλλοθι.

«Δεν υπάρχουν άλλοθι. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, αν όχι θα είναι δικό μας λάθος. Δεν πρόκειται για κίνηση θάρρους αλλά ευθύνης», τόνισε.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν δήλωσε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στο εσωτερικό της Ευρώπης δεν αποδίδονται στις τελευταίες δύο κυβερνήσεις αλλά στα προβλήματα που συσσωρεύονται τα τελευταία 15 χρόνια.

«Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε ένα μόνο πράγμα: να αλλάξουμε ριζικά τη χώρας μας, ξεκινώντας από τη δικαιοσύνη, την οικονομία, τις επιχειρήσεις. Η Ευρώπη δεν είναι εχθρός μας. Η Ευρώπη μας δίνει σήμερα ελπίδα. Θέλουμε μία Ευρώπη όπου η Ιταλία δε θα ακολουθήσει μία συγκεκριμένη γραμμή, γιατί χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη», επισήμανε ο Ρέντζι.
Στο μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε ο πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, λίγες εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη όταν έπεσε στην αγκαλιά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ενρίκο Λέτα.

Ο Ρέντζι, ο οποίος έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter από την αίθουσα του κοινοβουλίου, ευχαρίστησε τον Μπερσάνι για την παρουσία του, αν και ο τελευταίος θέλησε να διευκρινίσει ότι εμφανίστηκε στο Μοντετσιτόριο για να «αγκαλιάσει τον Λέτα», στέλνοντας… δηλητηριώδες μήνυμα στον 39χρονο.

Όλα αυτά την ώρα που ολοένα περισσότερα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου συγκρίνουν τον Ματέο Ρέντζι με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ακολουθώντας, ίσως, το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Ρέντζι έστειλε… ραβασάκια στο βουλευτή του Κινήματος Πέντε Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο, Λουίτζι Ντι Μάιο, καλώντας τον σε εποικοδομητική αντιπαράθεση και όπως ήταν αναμενόμενο τα γραπτά μηνύματά του βρήκαν το δρόμο τους στον ιταλικό Τύπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By