Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην τελική ευθεία οι ιταλικές εκλογές

 

Στις 3 το μεσημέρι κλείνουν οι κάλπες για την ανάδειξη Βουλής και Γερουσίας στην Ιταλία ώστε να αποκτήσει νέα κυβέρνηση η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

 

www.goolfm.net
www.goolfm.net

Εως στιγμής το ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται αισθητά μειωμένο αφού έως τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής, όσο δηλαδή ήταν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα στην διήμερη εκλογική διαδικασία, είχε προσέλθει να ψηφίσει το 46,2% των ψηφοφόρων ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές είχε ξεπεράσει το 48%.

Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αλλά και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι τα πρόσωπα – κλειδιά της εκλογικής αναμέτρησης. Στις δημοσκοπήσεις υπάρχει σαφές προβάδισμα του Π.Μπερσάνι ενώ ο Μ.Μόντι οριακά εκτιμάται ότι θα καταφέρει να επιτύχει διψήφιο ποσοστό. Πάντως αμφότεροι έχουν ταχθεί υπέρ της έως σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρεός που είναι μεγαλύτερο από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει εξαγγείλει τον τερματισμό της πολιτικής Μόντι ασκώντας έντονη κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ.

Πάντως εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κόμμα που θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πώς θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας Μπερσάνι Μόντι.

Νωρίτερα έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοβουλία του Σ.Μπερλουσκόνι να πραγματοποιήσει πολιτικές δηλώσεις μία ημέρα πρίν τις εκλογές παρότι αυτό απαγορεύεται από την εκλογική νομοθεσία. Επιτέθηκε στους άλλους δύο υποψηφίους λέγοντας πως ο ίδιος «επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη και αντιστάθηκε στην πολιτική της λιτότητας, ενώ ο Μόντι υποκλίθηκε στην Μέρκελ και ο Μπερσάνι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».[space size=»30″]

 

By