Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ιώδιο της εγκύου «κρίνει» τη νοημοσύνη του εμβρύου

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα.

egyosΜια βρετανική έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να φροντίζουν να προσλαμβάνουν στον οργανισμό τους επαρκείς ποσότητες ιωδίου, αλλιώς το παιδί τους υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη νοημοσύνη.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσες κατανάλωναν λιγότερο ιώδιο με τη διατροφή τους, ήταν πιθανότερο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μικρότερες μαθησιακές ικανότητες. Όσο χαμηλότερη ήταν η ποσότητα ιωδίου στον οργανισμό της μητέρας, τόσο χαμηλότερες ήσαν και οι νοητικές επιδόσεις των παιδιών.

Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα περίπου των εγκύων εμφάνιζαν έλλειψη ιωδίου, με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδιά μειωμένης νοημοσύνης. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο από ό,τι συνήθως λάμβαναν πριν μείνουν έγκυες. Οι κυριότερες πηγές ιωδίου είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι, τα ψάρια κ.α.

By