Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ι.Διώτης: «Ίσως» έδωσα το USB στον Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου…

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou

Ηξεις – αφήξεις η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην προανακριτική . «Ψεύδεται ασύστολα» απαντά η Ιπποκράτους

 

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Αλλάζοντας την κατάθεσή του ο Ι. Διώτης εμφανίζεται να εμπλέκει τον Ε. Βενιζέλο στην διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε καταθέσει ότι έδωσε τη λίστα στον τότε Υπουργό Οικονομικών σε συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του 2011.

Όμως στην Προκαταρκτική Επιτροπή ο Ι. Διώτης κατέθεσε ότι πιθανότατα έδωσε τη λίστα στον Ε. Βενιζέλο το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου του 2011! Η κατάθεση αυτή έχει σημασία διότι το βράδυ της 8ης Ιουλίου (από 21.39.46 έως 21.40.03), σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ, το αρχείο με την λίστα Λαγκάρντ ανοίχθηκε από τον χρήστη userv.

Συγκεκριμένα ο Ι. Διώτης κατέθεσε ότι το πρωί της 8ης Ιουλίου 2011 έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Ε. Βενιζέλου με αντικείμενο την είσπραξη εσόδων από εμβάσματα στο εξωτερικό Ελλήνων καταθετών, στην οποία συμμετείχαν οι Ε. Βενιζέλου, Ι. Διώτη, υπηρεσιακοί παράγοντες και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Μετά την σύσκεψη ο Ι. Διώτης πήγε στο γραφείο του στο ΣΔΟΕ και μεταξύ 4 και 4.30 το απόγευμα «συναντήθηκα εδώ, στη Βουλή, με τον Ε. Βενιζέλο. Και είναι πολύ πιθανό σε αυτήν ακριβώς την συνάντηση να του έδωσα το usb».

Σημειώνεται ότι η πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ αναφέρει πως το usbδημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου «από ώρες 15.02.00 έως 15.04.36», δηλαδή το διάστημα που ο Ι. Διώτης ισχυρίζεται πως ήταν στο γραφείο του στο ΣΔΟΕ.

Αναλυτικά οι διάλογοι στη Προανακριτική Επιτροπή

Ο Ι.Διώτης αναφέρεται στο πότε τελικά περέλαβε το stick που περιείχε την Λίστα Λαγκάρντ.

Ι. ΔΙΩΤΗΣ: «Ευθέως προκύπτει ότι πράγματι μου το έστειλε τότε που είπα. Δηλαδή, το πιο πιθανό είναι ότι το παρέλαβα στις 6 Ιουλίου. Τότε μου το έστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού είχε φύγει από το Υπουργείο των Οικονομικών. Θεώρησε προφανώς ότι ήταν μια εκκρεμότητα αυτό ως στοιχείο και μου το έστειλε με τον τρόπο που μου το έστειλε. Άτυπα. Ούτε κανένα διαβιβαστικό το συνόδευε ούτε τίποτα άλλο. Απλώς η πληροφορία…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Με ποιόν σας το έστειλε;

Ι.ΔΙΩΤΗΣ : Με έναν άνθρωπο της φρουράς του. Δεν θυμάμαι να σας τον περιγράψω, σίγουρα όμως, μου το έστειλε με έναν αγγελιοφόρο. Πιθανότατα αστυνομικό της φρουράς, κάτι τέτοιο. Κλητήρα του Υπουργείου του; Δεν ξέρω. Ήταν σε έναν φάκελο και μου το έστειλε. Μου παρεδόθη στα χέρια μου δηλαδή.

Από αυτά προκύπτουν συμπεράσματα. Ενα για τον χρόνο που μου το απέστειλε και τρία για την προέλευση αυτού του στοιχείου. Είχα εξαρχής επισημάνει ότι η φήμη που το συνόδευε αυτό ήταν ότι ήταν προϊόν ανταλλαγής μυστικών υπηρεσιών. Αυτό το δέχτηκαν. Εξεταζόμενος ενώπιον εισαγγελέων ο κ.Μπίκας παρεδέχθη ότι είχε μια συμμετοχή – ποιά την περιγράφει- στο να έρθει στην Ελλάδα. Και ο κ.Παπακωνσταντίνου άλλωστε το λέει ότι έτσι γίνεται με την μεσολάβηση των μυστικών υπηρεσιών. Εδώ προκύπτει, εδώ και κάτι άλλο βέβαια. Προκύπτει η σοβαρότητα του θέματος και το επίπεδο που απασχόλησε την κυβέρνηση. Και είναι φυσικό να την απασχόλησε.

Στις 8 Ιουλίου του 2011, δυό μέρες μετά από ότι το παρέλαβα έλαβε χώρα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τη προεδρία του κ.Βενιζέλου με αντικείμενο θέμα την είσπραξη εσόδων από εμβάσματα στο εξωτερικό Ελλήνων καταθετών – ad hoc δηλαδή- για το θέμα αυτό. Έλαβαν μέρος σε αυτήν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Γενικός Γραμματέας και ο ομιλών. Μετά την σύσκεψη αυτή, το πρώϊ της 8ης Ιουλίου συναντήθηκα εδώ στην Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και είναι πολύ πιθανό σε αυτήν ακριβώς την συνάντηση να του έδωσα το usb.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τώρα, είναι πολύ πιθανό…

Ι.ΔΙΩΤΗΣ: Δεν είναι απολύτως βέβαιο, αλλά δεν βρίσκω και άλλο λόγο για να συναντηθούμε στη Βουλή, μετά από μία σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο υπουργείο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Στις 8 είπε πως έγινε.

Ι.ΔΙΩΤΗΣ: Στις 8 Ιουλίου έγινε σύσκεψη, το πρωί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Στο υπουργείο Οικονομικών.

Ι.ΔΙΩΤΗΣ: Εδώ, στη Νίκης, στο υπουργείο Οικονομικών. Το απόγευμα, 16.00′ – 16.30′ νομίζω, ήρθα εδώ σε κάποιο γραφείο της Βουλής, συνάντησα τον κ. Βενιζέλο…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος, είπατε την επομένη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Το απόγευμα, είπε, μετά τις 15.00′.

Ι.ΔΙΩΤΗΣ: Το απόγευμα είπα. Μετά τις 16.00, 16.30 ήταν, κάποια τέτοια ώρα. Είχα πάει στο γραφείο μου στο ΣΔΟΕ και ξαναγύρισα και συνάντησα τον κ. Βενιζέλο. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι στον κ. Βενιζέλο παρέδωσα και κάποιες εκτυπώσεις για να έχει μια εικόνα τι είναι αυτό το πράγμα, τι αφορά, τι μορφή έχει. Δεν είναι βέβαιο ότι τους παρέδωσα εκείνη την ημέρα. Άλλωστε, δεν είχα προλάβει να το επισκοπήσω, όπως λέω και στο υπόμνημά μου. Είχα ρίξει μία ματιά τι έχει μέσα αυτό το στικάκι. Γι” αυτό προκύπτει εδώ ότι άνοιξαν δύο αρχεία. Δεν το λέω στην τύχη».

Αναξιόπιστος ο Διώτης υποστηρίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους

Πλήρως αναξιόπιστο θεωρούν πάντως τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη κύκλοι της Ιπποκράτους. Υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς τους θυμίζουν ότι ο  Ι Διώτης έχει συλληφθεί κατʼ επανάληψη ψευδόμενος, από τις πραγματογνωμοσύνες που γίνονται στο ψηφιακό υλικό. Για παράδειγμα αναφέρουν πως  ενώ είχε ισχυριστεί ότι έδωσε στον κ. Βενιζέλο το usb που παρέλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου -πριν αυτός αποχωρήσει από την θέση του Υπουργού Οικονομικών- και δεν κράτησε αντίγραφο, διεξάγεται η πρώτη πραγματογνωμοσύνη που διατάσσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και προκύπτει ότι το usb που έδωσε ο κ. Διώτης είναι αντίγραφο που κατασκεύασε στις 8-7-2011! Επισημαίνουν οτι στην συνέχεια   ο Ι.Διώτης αλλάζει την αφήγησή του και παραδέχεται ότι πράγματι δημιούργησε στις 8-7-2011 αντίγραφο usb με την βοήθεια της συνεργάτιδός του κας. Μανέ. Προκειμένου δε, να βρει ένα επιχείρημα για το ψέμα ότι δεν κράτησε αντίγραφο, ενώ είχε κρατήσει το πρωτότυπο, προβάλει το νέο ισχυρισμό ότι κατέστρεψε το πρωτότυπο,  με βάση οδηγίες που ζήτησε από την Α.Μανέ, η οποία όμως τον διαψεύδει.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την δεύτερη πραγματογνωμοσύνη που διενήργησαν οι ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι το αρχικό usb που έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη και από το οποίο ο κ. Διώτης κατασκεύασε το αντίγραφο στις 8-7-2011, είχε ανοιχτεί σε υπολογιστή του ΣΔΟΕ στις 6-7-2011 και είχε ανοιχτεί την 1-7-2011 από χρήστη που το είχε στη διάθεσή του στις 30-9-2010 – μια μόλις μέρα μετά την  παράδοση του αρχικού cd από την Γαλλική κυβέρνηση –  και στις 5-2-2011, δηλαδή από χρήστη συνδεόμενο προφανώς με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Έτσι μετά από αυτό ο Ι.Διώτης αναγκάζεται να αλλάξει και πάλι τους ισχυρισμούς του και να πει για πρώτη φορά ότι δεν παρέλαβε το usb από τον κ. Παπακωνσταντίνου πριν από τις 17-6-2011, δηλαδή πριν αυτός αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ, αλλά μετά, στις 4 ή 5-7-2011, ενώ δηλαδή ήδη υπήρχε άλλος υπουργός, ερήμην του οποίου γινόντουσαν όλες αυτές οι συνεννοήσεις. Και για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, εμφανίζει ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον κ. Παπακωνσταντίνου στις 7-7-2011 από την οποία προκύπτει η μεταξύ τους επαφή και σχέση, αλλά και η ενημέρωση και συμμετοχή του τότε διοικητή της ΕΥΠ σε συνεννοήσεις για την περαιτέρω επεξεργασία του usb και την διερεύνηση του περιεχομένου του! Και πάλι ερήμην του νέου υπουργού!

Αναφερόμενες στα περίφημα e-mail που είδαν το φώς της δημοσιότητας πηγές της Ιπποράτους σημειώνουν ότι ο Ι. Διώτης δεν θέτει κανένα ερώτημα για το αν ενημερώθηκε ο νέος υπουργός ούτε λέει αν θα τον ενημερώσει. Αλληλογραφεί με τον προηγούμενο υπουργό και αναφέρεται στον διοικητή της ΕΥΠ και τον Πρωθυπουργό. Προκειμένου, όμως, να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στη Βουλή στις 8-7-2011, ισχυρίζεται ότι είναι πιθανόν να έχει ενημερώσει εκείνη την ημέρα τον Ε.Βενιζέλο. Εκείνη όμως την ημέρα προετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Διοικητή της ΕΥΠ σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου! Άλλωστε, αν ήθελε να ενημερώσει το νέο υπουργό μπορούσε να το κάνει με άνεση όλο το πρωί της ίδιας μέρας 8-7-2011 που ήταν στο ΥΠΟΙΚ για μεγάλη σύσκεψη για θέματα φοροδιαφυγής…

Θα καταθέσουν Κ.Μπίκας και Γ.Παπανδρέου

Εντωμεταξύ την άμεση κλήση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα αποφάσισε η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ, ύστερα από τις αποκαλύψεις του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ενώ σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης στο προσεχές διάστημα αναμένεται να κληθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι μετά την ανάγνωση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Διώτη – Παπακωνσταντίνου, από την οποία φαίνεται ότι ο κ. Μπίκας ενδεχομένως να είχε συζητήσει με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ,  ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να αποσαφηνίσει την θέση του.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Μπίκας στην πρώτη του κατάθεση στην Επιτροπή είχε πει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση.

 

[space size=»30″]

 

By