Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάρλος Σλιμ: Ο Κροίσος των Κροίσων

Τις ημέρες της μεγάλης του αγρύπνιας ο Κάρλος Σλιμ νανουρίζεται με ιστορίες για το διαβόητο στρατηλάτη Τζέγκις Χαν.

carlos-slimΘα μπορούσε να ρίχνει βουτιές στο χρηματοκιβώτιο του σαν τον Σκρουτζ Μακ Ντακ αλλά ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, που έριξε στο καναβάτσο με ντιρέκτ τον Μπιλ Γκέιτς, δεν έχει καμία από τις αγκυλώσεις των μεγιστάνων του πλούτου.

Στην κορυφή του πλούτου

Η προσωπική περιουσία του «αφέντη» της τηλεφωνίας στο Μεξικό αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια κάνοντας άλμα από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια στα 60!!Δηλαδή 4 περισσότερα από αυτά που εκτιμά η «βίβλος των ολιγαρχών της υφηλίου», το περιοδικό «Forbes», ότι έχει στην κατοχή του ο Μπιλ Γκέιτς. Πως κατάφερε να τριπλασιάσει την περιουσία του ο γιος του Λιβανέζου «εμιγκρέ» Τζούλιαν; Χάρη στο μονοπώλιο, που με την αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων του Μεξικού δημιούργησε, λένε οι εχθροί του. Λόγω της ανάγνωσης των πονημάτων του συγγραφέα Άλβιν Τόλφερ, που διέβλεπε τις ευκαιρίες σε νέες αγορές όπως η Πυθία τα μελλούμενα λέει ο ίδιος. Η επιτυχία του στηρίζεται στην γρήγορη αντίδραση, ισχυρίζεται αυτός ο παλαιάς κοπής οπορτουνιστής.

«Δε θα ξέρεις τι έχεις…»

Περιδιαβαίνοντας κανείς το πολύβουο Ζόκαλο στο Μέξικο Σίτι, ανάμεσα στους φτωχοδιάβολους που προσπαθούν να βάλουν χέρι στο πορτοφόλι σου, το μάτι σου εστιάζει στις πολύχρωμες αφίσες της “Telcel”. Είναι παντού. Σε μια χώρα όπου το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει ανάγκη, ο Σλιμ ελέγχει το 92% της αγοράς!!! Ο 67χρονος μεγιστάνας που ντύνεται μόνο με ρούχα από τις εταιρείες του, πάτησε σε μια…πολυτέλεια τα περασμένα χρόνια για να εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα του πλούτου. Σήμερα όπως ομολογεί κυνικά: «έχω χάσει τον λογαριασμό» για τον αριθμό των εταιρειών που κατέχει. Οι αριθμομνήμονες τις υπολογίζουν στις 200.

Τηλεπικοινωνίες, τσιγάρα, ποτά, κατασκευές, ορυχεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, σιδηροδρομικές. Όταν η περιουσία του Τζον Ροκφέλερ αντιπροσώπευε το 2,5% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η αντίστοιχη του Σλιμ είναι το 7%. Ο Σλιμ, ένας μάλλον ταπεινός άνθρωπος, που αποστρέφεται τα φώτα της δημοσιότητας, πλουτίζει χωρίς να κάνει κιτς επιδείξεις των αποκτημάτων του. Θα μπορούσε να έχει οτιδήποτε θελήσει αλλά οι απολαύσεις του είναι μικρές. Παρότι μεγάλωσε σε μια χώρα – σχιζοφρενή με το ποδόσφαιρο αυτός αγαπά το μπέιζμπολ και τους Νιου Γιορκ Γιάνκις. Αφήνει ένα πούρο να σιγοκαίει στο ξύλινο τασάκι του, την ώρα που γεύεται ένα διαιτητικό αναψυκτικό στο βαριά διακοσμημένο γραφείο του, με τα τοπία του Μεξικού να κλέβουν την προσοχή του επισκέπτη.

Ήταν το πέμπτο παιδί από τα έξι της οικογένειας του. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους του Μεξικού, ο Κάρλος Σλιμ γεννήθηκε πλούσιος. Ο πατέρας του Τζούλιαν είχε στην κατοχή ένα κατάστημα που μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα. Το «Αστέρι της Ανατολής». Στα 13 είδε την μοίρα να του επιτίθεται ανελέητα για πρώτη φορά, όταν έχασε εκτός από τον πατέρα του και το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Η περιουσία ήταν ήδη αρκετή και αυτό επέτρεψε στον Σλιμ να φοιτήσει στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο του Μεξικού. Οι αριθμοί του ασκούσαν από τότε ακατανίκητη έλξη και η κατεύθυνση του προς τα μυστικά της άλγεβρας δεν ξένισε κανέναν.

«Los Casabolseros»

Μετά το πανεπιστήμιο έγινε χρηματιστής και με συντρόφους στην περιπέτεια του, κάποιους συμφοιτητές του, άρχισαν να γεύονται την επιτυχία. Οι υπόλοιποι άξεστα, αυτός με συστολή, όπως μαρτυρούν χρόνια μετά παρατηρητές των «Los Casabolseros». Των «Παιδιών του Χρηματιστηρίου» που στην αρχή ξενυχτούσαν παίζοντας ντόμινο. Ο Κάρλος Σλιμ όταν οι υπόλοιποι σπαταλούσαν τα χρήματα τους σε διασκεδάσεις, σκεφτόταν την αναρρίχηση του. «Αυτό που σκεφτόταν από τότε ήταν πως θα γίνει επιχειρηματίας. Δεν του άρεσε να χειρίζεται χρήματα άλλων αλλά τα δικά του» θυμάται ένας από τους «Los Casabolseros», ο Ενρίκε Τριγέρος.

Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη κίνηση αγοράζοντας ένα μεγάλο μερίδιο στην δεύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, την “Cigatam”, η οποία παρήγαγε στο Μεξικό τα Marlboro. Την επόμενη χρονιά σε ένα κλίμα φοβερής αβεβαιότητας, λόγω της άτακτης φυγής του προέδρου της χώρας Λόπεζ Πορτίγιο, η ελίτ πουλούσε όπως –όπως θεωρώντας ότι η χώρα θα εξελιχθεί σε ένα σοσιαλιστικό υβρίδιο, στο οποίο θα απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους. Η οσμή της χρεοκοπίας είχε απλωθεί σε όλο το Μεξικό. Ο Κάρλος Σλιμ αγόραζε φθηνά τα πάντα. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, οτιδήποτε πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές οι πλουτοκράτες της χώρας που είχαν τραπεί σε άτακτη φυγή στο φόβο να αραχνιάσουν τα θησαυροφυλάκια τους. «Μια χώρα δεν χρεοκοπεί ποτέ» είπε εν είδει αποφθέγματος χρόνια μετά ο Κάρλος Σλιμ…

Αγόρασε φτηνά!

Η στρατηγική του Σλιμ παραμένει απαράλλακτη στο πέρασμα των ετών. Αγοράζει εταιρείες φθηνά, τις ισορροπεί, και χωρίς οίκτο οδηγεί τους ανταγωνιστές του στην…έξοδο κινδύνου. Όταν απέκτησε την εταιρεία τηλεφωνίας Telmex το 1991 ο Κάρλος Σλιμ, αγόρασε σχεδόν ταυτόχρονα και μία από τις δύο εταιρείες καλωδίων. Αγοράζοντας η Telmex καλώδια μόνο από την εταιρεία του Σλιμ, ώθησε τον ανταγωνισμό που ερήμωνε να πουλήσει φθηνά. Οι ανταγωνιστές του τον κατηγορούν ότι θέλει να τρώει μόνος του από την πίτα. «Μου αρέσει ο ανταγωνισμός. Τον θέλω. Έτσι μόνο θα βελτιωθούμε» λέει ο ίδιος.

Σλιμ vs Αμερικάνοι

Όταν οι Αμερικανοί προσπάθησαν να επεκταθούν στην αγορά της τηλεφωνίας του Μεξικού, ο Σλιμ με την τακτική του μονοπωλίου και το δίκτυο που είχε αναπτύξει ουσιαστικά λάμβανε το 70% των κερδών τους, υπενοικιάζοντας τις υποδομές του. Η επένδυση ήταν ασύμφορη και όταν οι Αμερικανοί τον έσυραν στο δικαστήριο ανακάλυψαν ότι το ποτάμι δεν γύριζε πίσω. Η μόνη ελπίδα τους είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ικανός διάδοχος του.

Το 2000 όταν ο Κάρλος Σλιμ υπέστη καρδιακή προσβολή ανέβασε στην ιεραρχία της εταιρείας τα παιδιά του. Οι Μεξικανοί αξιωματούχοι έχουν ακούσει να ψελλίζουν ότι «όταν ο Σλιμ πεθάνει θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τους διαδόχους του». Ο 67χρονος Σλιμ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δαπανά πολλά χρήματα σε φιλανθρωπία, είναι σκληρό καρύδι. Όπως με μοναστηριακή συνέπεια έχτισε την δυναστεία του έτσι φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει και το μέλλον της. Το φάντασμα του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο θα στέκεται με φόβο πάνω από τους κυβερνήτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής για χρόνια ακόμη…

ΠΗΓΗ: ONE MAN

(Visited 1 times, 1 visits today)
By