Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κάτω τα χέρια από τα likes

Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών το να κάνουν «like»!

facebook likeΤο δικαστήριο απεφάνθη! Το να κάνεις likes στο facebook αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Αυτή έκρινε την Τετάρτη το ομοσπονδιακό εφετείο στο Richmond της Virginia, εξετάζοντας την υπόθεση ενός υπαλλήλου του σερίφη της περιοχής, ο οποίος απολύθηκε επειδή έκανε like στην σελίδα ενός πολιτικού αντιπάλου του αφεντικού του.

Οπως τονίζει στην πολυσέλιδη απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο, ο εν λόγω υπάλληλος άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου. «Εν ολίγοις, το κάνει ένας χρήστης του facebook, like στην σελίδα ενός υποψήφιου, επικοινωνεί την έγκρισή του προς τον συγκεκριμένο πολιτικό και την υποστήριξή του στην καμπάνια του».

«Από αυτή την άποψη, είναι το διαδικτυακό αντίστοιχο με τον να βάλει κανείς την ταμπέλα ενός πολιτικού στην αυλή του, κίνηση που προστατεύεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ως πράξη έκφρασης λόγου».

Προς υπεράσπιση του απολυμένου υπαλλήλου, τόσο το ίδιο το Facebook όσο και η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσαν στο δικαστήριο νομικά υπομνήματα, υποστηρίζοντας την άποψη ότι το «like» είναι προστατεύεται στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου.

 

Οπως υποστήριξε χαρακτηριστικά η ACLU, το να κάνει κανείς like στο facebook, «εκφράζει προς πάσα κατεύθυνση -σε χρήστες ή μη – ένα καθαρό μήνυμα και αποτελεί εξίσου λεκτική και συμβολική έκφραση που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By