Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κέντρο εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα

Ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας», λειτουργεί εδώ και ένα μήνα και ήδη έχουν απευθυνθεί σε αυτόν  δεκάδες χρήστες

narkotikaΤο πρώτο δημόσιο κέντρο χρήσης ηρωίνης άνοιξε τις πύλες του στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού του AIDS και άλλων νοσημάτων μεταξύ των χρηστών.

Δεκάδες χρήστες ναρκωτικών χρησιμοποιούν ήδη το πρώτο «κέντρο εποπτευόμενης χρήσης ουσιών στην Ελλάδα», το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στην Αθήνα με στόχο την προστασία των χρηστών και την αντιμετώπιση των περιστατικών υπερβολικής δόσης.

Ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας»,  που λειτουργεί εδώ και ένα μήνα, είναι μια πλήρως εξοπλισμένη ιατρική μονάδα με ιατρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, κοινωνική υπηρεσία και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ.

Το κέντρο προσφέρει στους χρήστες υλικά για την ασφαλή χρήση ηρωίνης ή άλλων ενέσιμων ναρκωτικών (σύριγγες, τάσι, κιτρικό οξύ, κερί, μαντιλάκια απολύμανσης) καθώς και προφυλακτικά που μπορούν να παίρνουν μαζί τους.

Ο «Οδυσσέας» μπορεί να εξυπηρετήσει δύο άτομα κάθε μισή ώρα περίπου. Στη διάρκεια της πιλοτικής φάσης λειτουργίας είναι ανοικτό από τις 8:00 έως τις 16:00 και ήδη  έχουν καταγραφεί δεκάδες επισκέψεις.

«Τα αιτήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα και σύντομα πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες υποδομές σε άλλα σημεία της πόλης» φέρεται να είπε ο διευθυντής του ΟΚΑΝΑ Σάκης Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το  Reuters.

Τέτοια κέντρα χρήσης ναρκωτικών έχουν ανοίξει ήδη από το 1986 στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τον Καναδά και την Αυστραλία, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου για ναρκωτικά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By