Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κένυα: Έληξε η κατάσταση ομηρίας στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ

 O πρόεδρος της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή

kenya_mall_attack

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα ανακοίνωσε απόψε ότι οι ένοπλοι ισλαμιστές που είχαν καταλάβει από το Σάββατο το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι και κρατούσαν ομήρους πολλούς ανθρώπους, ηττήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του.

«Ταπεινώσαμε και νικήσαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν. Ως έθνος ματώσαμε αλλά δεν σκύψαμε το κεφάλι», δήλωσε ο Κενυάτα, διευκρινίζοντας ότι «πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν από σφαίρες και 11 ύποπτοι συνελήφθησαν».

«Οι απώλειές μας είναι τεράστιες», παραδέχτηκε ο πρόεδρος, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στο λαό. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τους ισλαμιστές και των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 61 πολίτες και 6 στρατιώτες. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν όλοι τους σκοτώθηκαν από σφαίρες ή αν μεταξύ αυτών είναι και άνθρωποι που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια, καθώς ορισμένα από τα επίπεδα του εμπορικού κέντρου κατέρρευσαν.

Συνολικά 62 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Ο Κενυάτα τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες στην επίθεση, που αποδίδεται στους Σομαλούς ισλαμιστές αντάρτες αλ Σεμπάμπ, μετείχαν και 2-3 Αμερικανοί πολίτες καθώς και μία Βρετανίδα. Πρόσθεσε ότι ειδικοί της σήμανσης και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών εργάζονται ήδη για να προσδιορίσουν την εθνικότητα των «τρομοκρατών».

Ο πρόεδρος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By