Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κέρι: Κίνδυνος απαρτχάιντ στο Ισραήλ

Η δημιουργία δύο κρατών θα ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

john-kerry_2630483b

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει ένα «κράτος με καθεστώς απαρτχάιντ», εάν αποτύχουν οι προσπάθειες να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Αυτή η σπάνια για τα δεδομένα της αμερικανικής διπλωματίας δήλωση, έγινε από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνόδου της Τριμερούς Επιτροπής (μιας μη κυβερνητικής ομάδας που ιδρύθηκε από τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ).

Τη δήλωση αποκάλυψε ο ιστότοπος Daily Beast, ο οποίος ανέφερε ότι διαθέτει ηχογραφημένες αυτές τις δηλώσεις.

Ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη

Μάλιστα σε αυτή τη συνεδρίαση ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η αλλαγή στην ηγεσία τόσο του Ισραήλ, όσο και των Παλαιστινιακών Εδαφών θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ειρήνη και για μία τελική συμφωνία για ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Η δημιουργία δύο κρατών θα ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση. Επειδή ένα ενιαίο κράτος θα κατέληγε στο να είναι ένα κράτος (με καθεστώς) απαρτχάιντ με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή ένα κράτος που θα κατέστρεφε την ικανότητα του Ισραήλ να είναι ένα εβραϊκό κράτος» σημείωσε ο Κέρι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Beast.

«Μόλις σκεφτούμε αυτό το σενάριο[…] καταλαβαίνετε πόσο είναι επιτακτικής σημασίας να καταλήξουμε σε μια λύση δύο κρατών» είπε ο Κέρι.

israel_west640

Πρόκειται για μία δήλωση που απομακρύνεται από τη συνηθισμένη πολιτική απέναντι στο Ισραήλ, καθώς η Ουάσινγκτον αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «απαρτχάιντ» όσον αφορά τις πολιτικές του Ισραήλ.

Αν και ο Κέρι ως τώρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέχουν από την χρήση του όρου αυτού όταν μιλούν για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ έχει δώσει τον τίτλο «Παλαιστίνη: ειρήνη, όχι απαρτχάιντ» στο βιβλίο του πάνω στο θέμα αυτό που κυκλοφόρησε το 2006.

Μάλιστα, το 2008 σε συνέντευξη που έδωσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την χρήση του όρου απαρτχάιντ στη συζήτηση για το παλαιστινιακό. «Είναι συναισθηματικά φορτισμένη, ιστορικά ανακριβής και δεν είναι αυτό που πιστεύω» είχε πει τότε.

Israeli supporters (back) and Palestinia

Ο Κέρι, ο οποίος έχει αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που ξανάρχισαν τον Ιούλιο του 2013 και κάλεσε την περασμένη Πέμπτη τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να κάνουν συμβιβασμούς, επισήμανε, πάντως, ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει πεθάνει.

Οι σχέσεις του Κέρι με ορισμένους ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους δεν έχουν υπάρξει και οι καλύτερες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε τον Κέρι «εμμονικό και μεσσιανικό».

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο Τζον Κέρι απλά επανέλαβε «γιατί δεν μπορεί να υπάρξει λύση ενός κράτους εάν πιστεύεις -όπως ο ίδιος- στην αρχή του εβραϊκού κράτους».

By