Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κέρι: Σημαντικές διαφορές με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

 «Δεν κατορθώσαμε να μειώσουμε το χάσμα και δεν είναι σαφές εάν θα το κατορθώσουμε»

kerry ukraine

Μία εβδομάδα πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη είναι «πολύ σημαντικές».

«Έχουμε βέβαια πολύ σημαντικές διαφωνίες. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόοδο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, που απαρτίζουν την ομάδα 5+1 μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ιρανός διαπραγματευτής και υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε στη Βιέννη, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, ότι «η διάσταση απόψεων επί όλων των μεγάλων και σημαντικών θεμάτων παραμένει. «Δεν κατορθώσαμε να μειώσουμε το χάσμα και δεν είναι σαφές εάν θα το κατορθώσουμε», είπε.

By