Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κέρι: Σύγκληση του ιρακινού συμβουλίου στις 1 Ιουλίου

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ιρακινή βουλή αναμένεται να συγκληθεί για να εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος, τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό

john_kerry640

Το ιρακινό κοινοβούλιο θα συγκληθεί την 1η Ιουλίου για να αρχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News πως ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι «λέει ότι παραμένει δεσμευμένος στη συνταγματική διαδικασία, θέλει να δει το κοινοβούλιο να συνέρχεται την 1η Ιουλίου και θα εργαστεί για να προσπαθήσει να συσταθεί μια κυβέρνηση ενότητας, μια κυβέρνηση που μπορεί να ενώσει τους Ιρακινούς».

Μέσα στις επόμενες επτά ημέρες η ιρακινή βουλή αναμένεται να συγκληθεί για να εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος, τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό.

«Εναπόκειται στους Ιρακινούς τις προσεχείς ημέρες να κάνουν αυτή την επιλογή, αλλά είναι μια κρίσιμης σημασίας επιλογή και ένα προαπαιτούμενο (. . .) για την επιτυχία στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών μελών του ΙΚΙΛ και για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Ιράκ», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κάλεσε να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατόν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ, τονίζοντας πως η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνον διαμέσου ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών και των πολιτικών παρατάξεων στη χώρα.

«Είναι σημαντικό. . . να σχηματιστεί ταχέως μια κυβέρνηση η οποία επίσης θα υποσχεθεί να ενισχύσει το κράτος του Ιράκ έναντι των φονταμενταλιστών και των εξτρεμιστών», είπε η Μέρκελ το απόγευμα, έπειτα από μια συνάντησή της με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.

By