Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κίεβο: Τα δημοψηφίσματα συνιστούν συγκάλυψη εγκλημάτων

Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία και  καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών

ukraine-voters

Ως απόπειρα συγκάλυψης εγκλημάτων χαρακτήρισε η  κυβέρνηση του Κιέβου τα σημερινά δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία που οργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές .

«Τα δημοψηφίσματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Κανένας δεν αποκαλεί δημοψήφισμα αυτό που διενεργείται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι.

Υποστήριξε δε ότι σε πολλά σημεία της περιοχής δεν διεξάγεται ψηφοφορία χαρακτηρίζοντας παράλληλα  το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παράνομο. Στο ίδιο μήκος κύματος το Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει  τα σημερινά δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα» με τη συνδρομή του Κρεμλίνου.

«Οι οργανωτές αυτής της εγκληματικής φάρσας παραβίασαν το Σύνταγμα και τον ουκρανικό νόμο. Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται σήμερα να ψηφίσουν σε δυο πανομοιότυπα δημοψηφίσματα που διοργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Μέσω αυτών των δημοψηφισμάτων οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των περιοχών τους, αν θα προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτησίας ή θα εξακολουθήσουν  να είναι τμήματα της Ουκρανίας.

By