Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κίεβο: Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία επιτρέπει σε μαχητές να περνούν τα ουκρανικά σύνορα

slaviansk-ukraine-filorwsoi

Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας, προειδοποίησε όμως ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιτρέπει σε μαχητές να περνούν τα ουκρανικά σύνορα.

«Οι μονάδες του ρωσικού στρατού που στάθμευαν σε στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων αποσύρθηκαν και διαλύθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η Ρωσία συνεχίζει να εκπαιδεύει και να στέλνει μαχητές στην Ουκρανία μέσω των συνοριακών περασμάτων όπου το Κίεβο δεν έχει έλεγχο.

Ο κ. Λισένκο ανέφερε μάλιστα ότι ένας στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε μάχες με τους φιλορώσους αντάρτες στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Δεν είναι σαφές πόσοι Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή κοντά στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται, αν και βρίσκεται σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 17.000 Ρώσους στρατιωτικούς να αποτραβηχτούν πίσω από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου βρίσκονταν συμμετέχοντας σε ασκήσεις.

By