Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κίνα: Εκατοντάδες νεκροί από τον φονικό σεισμό

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 188 νεκρούς, 25 αγνοούμενους και 11.500 τραυματίες.

Copyright: REUTERS / Rooney Chen
Copyright: REUTERS / Rooney Chen

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται μέρα με τη  μέρα από τη σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα, το πρωί του Σαββάτου. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 188 νεκρούς, 25 αγνοούμενους και 11.500 τραυματίες, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια.

Περισσότερες από 48 ώρες μετά τον σεισμό 6,6 βαθμών στην επαρχία Σιτσουάν, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες της Κίνας, ορισμένες περιοχές είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια και οι δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι.

Ομάδα 198 ρώσων διασωστών αναμένεται σήμερα στην επαρχία. Προορισμός του θα είναι η πόλη Γιά’αν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις κατολισθήσεις μετά τη δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το Σάββατο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να καταβληθούν οι μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες, για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Κίνα.

By