Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κίνα: Κανένα περιθώριο συμβιβασμού για το σύμπλεγμα νησιών Σενκάκου

Η Κίνα θα υπερασπιστεί την ακεραιότητά της, προειδοποιεί ο Κινέζος υπουργός Eξωτερικών Ουάνγκ Γι

china_japan600

Η Κίνα θα υπερασπιστεί την ακεραιότητά της, προειδοποιεί ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών Ουάνγκ Γι, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού» με την Ιαπωνία σε εδαφικά και ιστορικά θέματα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ιαπωνία καθώς και οι δύο διεκδικούν ένα σύμπλεγμα ακατοίκητων νησιών- τα Σενκάκου– στην θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η θέση μας είναι καθορισμένη και ξεκάθαρη: δεν θα πάρουμε ποτέ κάτι που δεν μας ανήκει, όμως θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους που μας ανήκει», υπογράμμισε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν πρόσφατα από τους ιάπωνες ηγέτες να αντιμετωπίσουν «το στρατιωτικό παρελθόν» της χώρας τους και να δηλώσουν μετάνοια, στα πρότυπα της Γερμανίας μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Στα δύο θέματα αρχής της ιστορίας και του εδάφους δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς», υπογράμμισε ο Ουάνγκ. «Αν κάποιοι στην Ιαπωνία επιμένουν να αντιστρέφουν την ετυμηγορία (της Ιστορίας) για το επιθετικό παρελθόν τους, δεν πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι όσοι εκτιμούν την παγκόσμια ειρήνη θα μπορέσουν να το δεχθούν», πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε από την πλευρά του είχε πρόσφατα προειδοποιήσει ότι αυτή η διαμάχη για τα εδάφη του θυμίζει τις γεωπολιτικές εντάσεις που είχαν προκαλέσει το 1914 το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Εξάλλου, ο Άμπε έχει δηλώσει ότι η Ιαπωνία χρειάζεται έναν πιο ισχυρό στρατό για να αντιμετωπίσει ένα, όπως το αποκαλεί, ολοένα και πιο απειλητικό περιβάλλον για την ασφάλεια της χώρας του, με την ενισχυμένη στρατιωτικά Κίνα και την απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα.

Ο Ουάνγκ απάντησε όμως: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το 2014 δεν είναι 1914 και ακόμη λιγότερο 1894», ημερομηνία που τερματίστηκε μια σύντομη σινοιαπωνική σύρραξη με τη νίκη της Ιαπωνίας. «Αντί να χρησιμοποιούν τη Γερμανία πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως παράδειγμα, γιατί δεν χρησιμοποιούν ως πρότυπο τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και την ικανότητά της να αναγνωρίσει τις μελανές στιγμές του παρελθόντος της; διερωτήθηκε ο Ουάνγκ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, που ανέλαβε τη θέση αυτή πριν ένα χρόνο, επανάλαβε την έκκλησή του να υπάρξει διάλογος για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, χώρα της οποίας το Πεκίνο παραμένει βασικός σύμμαχος. «Πάντα είχαμε μια κόκκινη γραμμή, η οποία είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ έναν πόλεμο ή μια αύξηση της αστάθειας στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανικανότητα των εμπλεκόμενων πλευρών να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης εξηγείται από «την αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης τους», κυρίως μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον. Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, ο κινέζος υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη διαλόγου».

«Η προτεραιότητα είναι πλέον να επιδειχθεί ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποτραπεί μια κλιμάκωση της κατάστασης. Οι διάφορες πλευρές πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο και διαβουλεύσεις ώστε να προχωρήσουν σε έναν δρόμο πολιτικής επίλυσης» της κρίσης, δήλωσε ο Ουάνγκ.

By