Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαδοχικές συσκέψεις Σαμαρά

Στο επίκεντρο η αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα και η Σύνοδος Κορυφής 

samaras

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η αποτίμηση του ταξιδιού στην Κίνα, καθώς επίσης και οι επικείμενες δράσεις με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε η λεγόμενη ομάδα συντονισμού, η οποία θα βρίσκεται σε συχνές επαφές με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου να μην  χαθεί χρόνος. Η ομάδα απαρτίζεται από τους υφυπουργό  Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη, το διευθύνοντα σύμβουλο του Invest in Greece Στέφανο Ισάϊα, καθώς επίσης και τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού για τον ψηφιακό σχεδιασμό, Δημήτρη Πτωχό.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στην Κίνα και έγινε μια συνολική επισκόπηση αναφορικά με τις δρομολογούμενες ενέργειες .  «Η επίσκεψη στην Κίνα δεν ήταν μια επίσκεψη δημοσίων σχέσεων. Έγινε, λοιπόν, σήμερα μια σύσκεψη για την παρακολούθηση των όσων δρομολογήθηκαν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη με αντικείμενο τον συντονισμό εν όψει της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενεργειακή πολιτική. Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν γενικότερα θέματα συντονισμού της οικονομικής πολιτικής καθώς και των αποκρατικοποιήσεων. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση του πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και διαβεβαίωσε πως όλα θα γίνουν στη ώρα τους.

Στην Αθήνα ξανά ο ισχυρός άντρας της Gazprom

Για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επισκέπτεται την Ελλάδα ο ισχυρός άντρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Πληροφορίες μιλούν για το ισχυρό ενδιαφέρον του ρώσικου κολοσσού για τη ΔΕΠΑ και αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με αγκάθι τα χρέη της ΔΕΠΑ ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες η Gazprom εμφανίζεται αποφασισμένη να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση, μη ανταγωνίσιμη από τους άλλους ενδιαφερόμενους.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της ποντάρει πολλά στις εν λόγω διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που επιθυμεί, ενώ σφήνα στο παιχνίδι εξαγοράς μπαίνει και η κρατική επιχείρηση αερίου του Αζερμπαϊτζάν, μετά το σύντομο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού.

Συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία επιδιώκει να παρακαμφθούν από την ελληνική πλευρά οι όροι που ενδεχομένως θα θέσει η αρμόδια γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, προκειμένου να περιέλθει η ελληνική επιχείρηση φυσικού αερίου, που αποτελεί ακόμη οιονεί μονοπώλιο με υπερδεσπόζουσα εταιρεία στην ελληνική αγορά, στον κύριο τροφοδότη της με φυσικό αέριο.

Ως αντιστάθμισμα η Gazprom θα θέσει στο τραπέζι προτάσεις για συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την απόκτηση της μικρής ΔΕΗ και για άλλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που η ηγεσία της επιδιώκει συμφωνία απευθείας με την κορυφή της κυβέρνησης.

By