Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κίνα: Ρευστότητα 81 δισ. δολαρίων στις τράπεζες

Αν και δεν υπάρχουν ρητοί όροι που να συνδέονται με τον στοχευμένο αυτό δανεισμό, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κατευθύνει τις μεγάλες τράπεζες να διοχετεύσουν τις πιστώσεις σε τομείς που θεωρούνται από την κυβέρνηση ως σημαντικοί για την οικονομία

China-Central-Bank

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσφέρει ρευστότητα ύψους 500 δισεκ. γουάν (81 δισεκ. δολαρίων) στις πέντε μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσει τον βραδύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή συνέβαλε στην άνοδο των ασιατικών αγορών νωρίς σήμερα, αλλά δεν θεωρείται τόσο δραστική, όπως μία μείωση των επιτοκίων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η ρευστότητα θα δοθεί από την κεντρική τράπεζα στις τράπεζες με τη μορφή τρίμηνων δανείων με χαμηλό επιτόκιο, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου. Αν και δεν υπάρχουν ρητοί όροι που να συνδέονται με τον στοχευμένο αυτό δανεισμό, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κατευθύνει τις μεγάλες τράπεζες να διοχετεύσουν τις πιστώσεις σε τομείς που θεωρούνται από την κυβέρνηση ως σημαντικοί για την οικονομία.

Ορισμένοι Κινέζοι τραπεζίτες και επιχειρηματικά στελέχη αμφιβάλλουν ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει ιδιαίτερα στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνοντας τη χαλαρή ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις λόγω των απαισιόδοξων οικονομικών προοπτικών. Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει, επίσης, ότι η κίνηση μπορεί να μην είναι επαρκής και ότι το Πεκίνο είναι πιθανόν να βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση να υιοθετήσει ευρύτερα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, εάν η δυναμική της εξασθενήσει περαιτέρω.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 7,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 ήταν στο 7,7% και τα προηγούμενα έτη πολύ υψηλότερος.

By