Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κίνδυνος νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν, ιδιαίτερα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Standard & Poor 's

Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση για τρίτη φορά από το 2008, παρά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Standard & Poor΄s, Jean-Michel Six.

«Ο κίνδυνος για τριπλή ύφεση έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Six μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η Ευρωζώνη έχει γνωρίσει δύο περιόδους ύφεσης από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008, την πρώτη το 2009 και τη δεύτερη το 2012-2013.

Ο Six σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έχει ήδη κορυφωθεί και θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί πλέον κοντά σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις 0,2% το γ΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ανησυχίες για τις προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν, ιδιαίτερα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Ο Six σημειώνει ταυτόχρονα ότι εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων «ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πολύ σημαντικός». Ο ίδιος σημείωσε ότι το «βασικό του σενάριο» είναι πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το επόμενο έτος.

«Μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνο έδαφος, με τη φήμη της ΕΚΤ να κινδυνεύει καθώς αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερους κινδύνους… σπεύδω να προσθέσω ότι αυτό είναι μάλλον αναγκαίο», δήλωσε.

By